Ruski komandni centar izgleda kao iz filmova o James Bondu

744

Novi zapovjedni centar ruske vojske, Nacionalni kontrolni centar odbrane, utvrđenje je čija je izgradnja koštala milijarde, s ogromnim ekranima na kojima se operacije prate uživo te su se mnogi složili da liči na one iz filmova o James Bondu.

Kako je objavilo rusko Ministarstvo odbrane, prilikom posjete vrhovnog zapovjednika oružanih snaga Vladimira Putina novom zapovjednom centru, izvijestilo ga je o operacijama u Siriji koje su pojačane nakon što je potvrđeno da je Islamska država srušila ruski putnički avion na letu iz Egipta.

Oružane snage, saopštilo je Ministarstvo odbrane, provode operacije odmazde usmjerene na eliminaciju zapovjednika terorističkih organizacija i njihovih saveznika, uništavanje zapovjednog sistema i osnabdijevanja, kao i proizvodnih naftnih kapaciteta ISIS-a.

Na tome je trenutno angažovano 69 aviona koje svaki dan izvode 143 borbena leta. Angažovana je i mornarička grupa od 10 brodova, od kojih je šest u Mediteranu. Flota u Kaspijskom moru izvela je lansiranje 18 raketa na sedam ciljeva u Raki, Idlibu i Alepu. Svi su pogođeni, tvrde Rusi.

Putin je naredio časnicima u Siriji da “kontaktiraju francuske snage i sarađuju s njima kao saveznicima”.

Centar je “tri puta moćniji od Pentagonovog”.

Osim što se može pohvaliti ogromnim ekranima i vrhunskom tehnikom, utvrđena zgrada je navodno smještena nad čitavom mrežom podzemnih tunela na lijevoj strani obale rijeke Moskve, oko tri kilometra od Crvenog trga i Kremlja.

Ruska državna novinska agencija objavila je da ruski podatkovni centar tri puta nadmašuje Pentagonove sposobnosti. Čitava je zgrada sagrađena kao pandan američkom Nacionalnom vojnom zapovjednom centru.

Završena je 2014. godine u sklopu goleme modernizacije ruske vojske, u koju je Putin uložio više stotina milijardi dolara.

(Avaz/Crta)

Komentari

komentara