SAD bombardovala sirijsku vojsku?

634

Avioni koalicije predvođene SAD-om bombardovali su položaje Sirijske vojske, što je prvi put još od početka zračne kampanje protiv Islamske države (ISIL).

Sirija je saopćila da su tri vojnika ubijena, a 13 ranjeno u napadima četiri aviona na vojni kamp u istočnoj provinciji Deir Ezzor. Sirijska observatorija za ljudska prava ranije je sapćila da su ubijena četiri vojnika, dok je 14 ranjeno.

Provincija Deir Ezzor je pod kontrolom Islamske države od septembra prošle godine. Koalicija je do sada redovno bombardovala IS u ovoj provinciji bez ikakve koordinacije sa vlastima u Damasku. Nezvanično, pogođen je kamp 137. artiljerijske brigade u selu ‘Ayyash.

BBC piše da je moguće da se radi o fatalnoj greški.

SAD oštro demantuje navode da je napadnuta Sirijska vojska, a rečeno je da su bombardovani položaji ISIL-a koji se nalaze 55 kilometara

“Vidjeli smo te sirijske izvještaje, ali mi jučer nismo izveli nikakve napade u tom dijelu. Ne vidimo dokaz za to”, rekao je glasnogovornik koalicije Col Steve Warren.

Napad je osudilo Ministarstvo vanjskih poslova Sirije, nazvavši ga „aktom agresije“, javili su sirijski državni mediji.

“Sirijska arapska republika strogo osuđuje agresiju koalicije predvođene SAD-om koja grubo krši Povelju UN-a”, saopćeno je iz Sirije.

Pozvano je Vijeće sigurnosti UN-a da poduzme hitne mjere kako bi „spriječilo da se išta slično dogodi opet“.

“Takva agresija smanjuje mogućnost borbe protiv terorizma i dokazuje da koalicija nije ozbiljna u toj namjeri”, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova Sirije.

(Avaz)

Komentari

komentara