SAD: Marina Pendeš na konferenciji NATO, planirani susreti sa američkim zvaničnicima

281

Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš predvodi delegaciju Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH (OSBiH) koja danas počinje trodnevnu službenu posjetu Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Na poziv pomoćnika generalnog sekretara NATO-a za političke poslove i sigurnosnu politiku Alehandra (Alejandro) Alvargonzalesa, ministrica Pendeš učestvuje na NATO-ovoj konferenciji o izgradnji integriteta u sektoru odbrane.

Ovim skupom obilježava se deseta godišnjica pokretanja istoimene inicijative, u koju su MO i OSBiH uključeni od samog početka.

Ministrica je pozvana da učestvuje kao panelistica na prvom panelu Konferencije.
Susreti sa američkim zvaničnicima

Tokom posjete, Pendeš će imati niz važnih bilateralnih sastanaka u Vašingtonu – danas će se u sjedištu Stejt Departmenta sastati sa zamjenikom pomoćnika američkog državnog sekretara Hojtom Jiom (Hoyt Yee), da bi zatim u Bijeloj kući prisustvovala sastanku u organizaciji Vijeća za nacionalnu sigurnost na kojem će domaćin biti direktor Vijeća za Balkan Bred Berkli (Brad Berkley).

Pendeš će sutra imati sastanke sa pomoćnikom generalnog sekretara NATO-a za političke poslove i sigurnosnu politiku (PASP) Alehandrom Alvargonzalesom, nakon čega će se u Pentagonu sastati sa zamjenikom ministra odbrane SAD Patrikom Šanahanom (Patrick Shanahan).

Planirano je da se tom prilkom predstave ključne aktivnosti MO i OSBiH vezano za proces uknjižbe vojne imovine na državu BiH, provedbu „Pregleda odbrane“, nastavak učešća BiH kao NATO partnera u Operaciji „Odlučna potpora“ u Afganistanu, kao i ostale aktivnosti značajne za euroatlantski integracijski proces, saopšteno je iz MO BiH.

Komentari

komentara