SAD nastavljaju sa značajnom finansijskom podrškom BiH

477
Iako bi, prema najavama koje dolaze iz Bijele kuće, finansijska pomoć SAD drugim državama trebala biti umanjena, ova mjera, ako se i donese u narednim mjesecima, kako sada stvari stoje, neće utjecati na kontinuiranu američku finansijsku podršku BiH, piše danas “Avaz”.

Proces finansiranja institucija i programa vlade SAD, naime, počinje s budžetskim zahtjevima pojedinih agencija, nakon čega se Kongresu predaje godišnji prijedlog budžeta predsjednika Donalda Trumpa.

– Tokom nekoliko narednih mjeseci, i u Predstavničkom domu i u Senatu, komisije će izraditi odvojene nacrte budžeta i o njima provesti proces glasanja. Potkomisije će provesti saslušanja sa saveznim agencijama, nakon čega će razgovarati o raspodjeli sredstava. Dvije verzije prijedloga zakona o raspodjeli budžetskih sredstava na kraju se usklađuju, o njima glasaju oba doma Kongresa, a potom se šalju predsjedniku na odobrenje – pojašnjeno je za “Avaz” u Američkoj agenciji za međunarodni razvoj (USAID) u BiH.

Kako su kazali u USAID-u, vlada SAD trenutno koristi kontinuiranu rezoluciju, što znači da ova agencija trenutno još nema konačan iznos budžeta za 2017. Dodaju da USAID radi s Bijelom kućom i predsjednikovim Uredom za menadžment i budžet kako bi se preispitali budžetski prioriteti.

– Tekući budžet USAlD-a BiH je oko 27 miliona američkih dolara i mi nastavljamo s lokalnim partnerima, firmama, nevladi-nim organizacijama i lokalnim zajednicama raditi na podršci demokratskom upravljanju i ekonomskom razvoju u BiH. Ostajemo posvećeni i vanjskoj politici SAD, koja unapređuje sigurnost i prosperitet američkog naroda – prenijela je za “Avaz” stav USAID-a BiH Dražena Peranić, portparol ove američke agencije.

(Vijesti.ba / FENA)

Komentari

komentara