SAD potvrdile sankcije predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku

301

Američko Ministarstvo finansija potvrdilo je sankcije za predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Naime, u informaciji koja nosi datum 3. februar 2017. o iranskim sankcijama dodali su i podatak da su sankcije za predsjednika RS ažurirane, čime je potvrđena akcija od 17. januara ove godine o stavljanju Dodika na “crnu listu”, prenosi portal Slobodna Bosna.

U Američkoj ambasadi u Sarajevu također su potvrdili da je lista ažurirana, i da nema nikakvih promjena u odnosu na akciju koja je prema Dodiku preduzeta prošlog mjeseca.

Dan nakon što je stavljen na “crnu listu” SAD-a, Dodik je sazvao press konferenciju na kojoj je iznio očekivanja da će nova administracija predvođena Trumpom poništiti odluku o sankcijama.

“Ovo nisu sankcije SAD-a, već onih koji su poraženi na izborima u Americi. Teško je govoriti o ovom potezu administracije kao o potezu države”, rekao je Dodik.

Istakao je da je za posljednjih deset godina čuo mnogo prijetnji od aktuelne američke administracije koja ga je spriječila i da ode na inauguraciju Donalda Trumpa.

Prema njegovim riječima, za rušilačku politiku optužili su ga oni koji su rušili Dejtonski mirovni sporazum i koji su kreirali državu koja ne može preživjeti.

Dodik je kazao da će izaći na vidjelo da li je u svemu bilo onih iz BiH i RS-a koji su utjecali na to da bude stavljen na crnu listu. Dodao je da ova odluka američke administracije neće utjecati na njegove stavove.

Posebno je kritikovao ambasadoricu SAD-a u BiH Maureen Cormack za koju je kazao da je “odlazeća” i da je lažno informirala zvanični Washington o stanju u BiH.

Komentari

komentara