menu Naslovna chevron_right
OstaloRegija i SvijetVijesti

SAD zbog Jerusalema prijeti Generalnoj skupštini UN-a

Urednik | 20. Decembra 2017.

 

SAD poslao prijeteće pismo članicama Generalne skupštine da će Donald Trump pažljivo pratiti glasanje tome ko je glasao protiv Amerike, te da će zapisivati imena.

Američka ambasadorica u UN-u Nikki Haley poslala je prijeteće pismo članicama Generalne skupštine UN-a uoči glasanja o neobavezujućoj rezoluciji protiv odluke Sjedinjenih Američkih Država da prizna Jerusalem kao prijestolnicu Izraela.

U pismu, koje je dobio i list Haaretz, Haley je napisala kako će američki predsjednik Donald Trump „pažljivo pratiti glasanje (u četvrtak)“, te kako je „tražio moj izvještaj o tome ko je glasao protiv nas“.

Pismo objavljujemo u cjelosti:

Kao što znate, Generalne skupština razmatra rezoluciju o nedavnoj odluci predsjednika Trumpa o Jerusalemu. Dok razmatrate kako ćete glasati, želim da znate kako predsjednik i SAD ovo glasanje shvataju lično.

Prije 22 godine, američki Kongres proglasio je kako Jerusalem treba biti priznat kao prijestolnica Izraela i kako Američka ambasada treba biti izmještena u Jerusalem. Predsjednik Trump potvrdio je tu deklaraciju zvanično priznavši Jerusalem kao glavni grad Izraela.

Međutim, predsjednikova objava ne utiče na konačni status pregovora na bilo koji način, uključujući i specifične granice izraelskog suvereniteta u Jerusalemu. Predsjednik je također istakao podršku statusu quo svetih mjesta u Jerusalemu i nije se zalagao za promjene dogovora oko Brdo hrama/Harama al-Sharifa.

Američka objava je priznanje kako je do mira najbolje doći kada su sve partije iskrene sa drugom o osnovnoj činjenici da je Jerusalem prijestolnica Izraela od osnivanja ove države prije skoro 70 godina. Predsjednik je jasno istakao podršku dvodržavnom rješenju ukoliko se o njemu dogovore strane, kao i američku posvećenost miru.

Znam kako su mnogi u Generalnoj skupštini također posvećeni cilju koji je postizanje mira i pozivam vas da razmotrite da li će rezolucija Generalne skupštine pridonijeti oštroj retorici i nasilju. Da budemo jasni, mi ne tražimo da druge države premjeste svoje ambasade u Jerusalem… no jednostavno tražimo da priznate historijsko prijateljstvo, partnerstvo i podršku koje pružamo i poštuju našu odluku o našoj vlastitoj ambasadi.

Predsjednik će pažljivo pratiti glasanje i zatražio je moj izvještaj o onima koji budu glasali protiv nas… Hvala vam za vaše razmatranje stanja i molimo vas da ne oklijevate i kontaktirate moj tim ukoliko imate nekih pitanja ili briga.

Haley je rekla kako je uložila veto na rezoluciju UN-a „u znak odbrane američkog suvereniteta i uloge Amerike u mirovnom procesu na Bliskom istoku“, prenosi AP.

„Nijedna zemlja neće govoriti SAD-u gdje treba uspostaviti svoju ambasadu“, rekla je američka ambasadorica Vijeću sigurnosti nakon što je uložila prvi američki veto poslije više od šest godina.

Haley je istakla kako Trump „veoma vodi računa da ni na koji način ne prejudicira ishod pregovora o konačnom statusu“.

Ona je, također, optužila neke države, koje nije imenovala, „za pokušaj iskrivljavanja odluke predsjednika Trumpa u korist njihovih vlastitih agendi“, naglasivši kako je stav SAD-a „u potpunosti u skladu sa prethodnim rezolucijama Vijeća sigurnosti“.

Haley je napomenula kako je SAD dao Palestincima više od pet milijardi dolara od 1994. godine što je, kako je navela, više nego što je ijedna druga država izdvojila.

„SAD nikada nije bio posvećeniji miru na Bliskom istoku“, istakla je ona, nazvavši glasanje u Vijeću sigurnosti „uvredom koja se neće zaboraviti“.

Kako je zaključila, „ovo je još jedan primjer kako UN nanosi više štete nego što donose koristi u rješavanju izraelsko-palestinskog sukoba“.

U tekstu rezolucije o kojem je Vijeće sigurnosti UN-a glasalo, a koji je pripremio Egipat, izražava se „duboka žalost zbog nedavnih odluka u vezi sa statusom Jerusalema“, premda se ne spominju ni SAD ni Trump, navodi britanska agencija.

U nacrtu se ističe kako bilo kakva odluka ili akcija o izmjeni karaktera, statusa ili demografskog sastava svetog grada Jerusalema nema pravni efekt, ništavna je i nevažeća, te kako se mora odbaciti u skladu sa relevantnim rezolucijama Vijeća sigurnosti.

Također, u nacrtu rezolucije se sve države pozivaju da se uzdrže od uspostavljanja diplomatskih misija u Jersualemu.

 

(D.Š./AlJazeera)

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset