menu Naslovna chevron_right
BiHVijesti

Do sada nije vršena revizija diploma zaposlenih u institucijama BiH

Urednik | 3. Decembra 2016.
Zastupnik u Parlamentarnoj skupštini BiH Senad Šepić tražio je od Vijeća ministara BiH da mu dostavi informaciju o tome da li izvršna vlast trenutno nešto radi ili kada ima u planu izvršiti temeljnu reviziju diploma, prvenstveno onih sa visokom stručnom spremom, zaposlenih u institucijama BiH. On je predložio da se formira i komisija za sistemsku i temeljnu reviziju diploma državnih uposlenika.

Iz Vijeća ministara BiH odgovorili su kako je za pitanje poslova koji se odnose na utvrđivanje osnovnih principa koordinisanja aktivnosti, usklađivanje planova entitetskih tijela vlasti i definisanje strategije na međunarodnom planu u područjima među kojim je i obrazovanje zaduženo Ministarstvo civilnih poslova BiH.

“Ministarstvo civilnih poslova BiH do sada nije vršilo reviziju diploma zaposlenih u institucijama BiH. Međutim, ministarstvo je dobijalo pojedinačne zahtjeve, uglavnom Uprave za indirektno oporezivanje BiH za provjeru vjerodostojnosti diploma/svjedočanstva njihovih službenika/zaposlenika”, navode iz Vijeća ministara BiH.

Kako kažu, većinom se radilo o diplomama/svjedočanstvima stečenim na obrazovnim institucijama na teritoriji bivše Jugoslavije.

“Takve zahtjeve je Ministarstvo civilnih poslova BiH prosljeđivalo nadležnim institucijama na dalje postupanje, dok se nije uspostavio Centar za informisanje i priznavanje dokumenata iz oblasti visokog obrazovanja 2008. godine, koji je preuzeo te poslove”, ističu iz Vijeća ministara BiH.

Zaključili su da Planom rada Ministarstva civilnih poslova za 2017. godinu nije predviđena aktivnost revizije diploma zaposlenih u institucijama BiH.

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset