Sadiković će svjedočiti o Čauševiću?

400

Optuženi u Pandori I spremaju se za nagodbu sa državnim Tužilaštvom, kako bi progovorili o tome kome su sve davali mito u Upravi za indirektno oporezivanje BiH

Nakon što zamalo i taj predmet nije propao skupljajući prašinu u ladicama suspendovanog tužioca Gorana Salihovića, Tužilaštvo BiH je uoči Nove godine podiglo optužnicu protiv Anesa Sadikovića i još 12 fizičkih i pravnih osoba koje se terete za finansijski kriminal u iznosu većem od 8,5 miliona KM, a već u 2017. Sud BiH ju je i potvrdio.

Spisak optuženih, kako je Oslobođenje već i pisalo, predvodi Anes Sadiković, a uz članove njegove porodice, navedene su i firme Eko San d.o.o. Banja Luka, Janus d.o.o. Brčko distrikt, Sadiković Tours d.o.o. Sarajevo i Bosnaexpres d.d. Doboj-Jug.

Dvije opcije

Posljednjih dana Tužilaštvo BiH saslušava svjedoke u ovom predmetu, dok se iščekuje i optužnica protiv bivšeg direktora Uprave za indirektno oporezivanje BiH Kemala Čauševića. Pandora je počela 2014. godine kada su uhapšene 54 osobe, a među njima i Čaušević, te Zdravko Cvjetinović, pomoćnik direktora Sektora za carine UIOBiH, Alija Mešić, šef Carinske ispostave Sarajevo… Nešto kasnije policiji se predao i Anes Sadiković, kojeg mediji nazivaju nekrunisanim kraljem tekstila i kineske robe u BiH.

Na naše pitanje da li optuženi iz Pandore I spremaju nagodbu sa Tužilaštvom, budući je i sam Sadiković još tokom hapšenja kazao kako će otkriti sve one kojima je davao mito, njegov advokat Almin Dautbegović za Oslobođenje kaže kako pretpostavlja da će predmet ići u tom pravcu.

– Zahvaljujući toj izjavi, moj klijent je dobio najtežu optužnicu u ovoj zemlji. Ali, nema vijesti o velikim ribama. Zasad je samo ova porodica oštećena, smatra Dautbegović.

Advokat Miodrag Stojanović, koji brani Zdravka Cvjetinovića, i danas zaposlenog u UIOBiH, kaže nam kako su u slučaju nagodbe Sadikovića moguće dvije opcije.

 Detalj sa hapšenja Čauševića 2014. godine - Sadiković će svjedočiti o Čauševiću?Detalj sa hapšenja Čauševića 2014. godine

– Može dobiti neki insajderski status ili može biti osuđen na neku, uslovno rečeno, blažu kaznu. Ipak, moram vam reći da to ne bi imalo toliko veze sa Cvjetinovićem. On i Čaušević se prepliću samo 29 dana u UIOBiH, jer je nakon dolaska Cvjetinovića u Upravu na njeno čelo ubrzo došao Miro Džakula (aktuelni direktor, op. a). E sad, da li bi nagodba Sadikovića uticala na Čauševića, to je druga priča, ističe Stojanović.

Blokirana imovina

Ovih dana u Tužilaštvu BiH viđeni su i Anes Sadiković, ali i predsjednik Sindikata UIOBiH Mehmedalija Osmić, koji sa Čauševićem već godinama vodi bitku.

– Samo ću vam reći da sam prezadovoljan. U Tužilaštvu BiH su mi rekli da ću do kraja ove godine uzdignute glave hodati Bosnom i Hercegovinom, kaže nam jučer Osmić.

Podsjećamo, za predmet Pandora govori se kako je težak dvije milijarde maraka, a Sud BiH je Čauševiću nepokretnu imovinu, vrijednu oko 1,5 miliona maraka, blokirao još 2013. godine. Pravosnažnim rješenjem obuhvaćeno je 11 nekretnina koje su uknjižene na njegovo ime, a ova mjera je i danas na snazi. Čauševićev advokat Asim Crnalić je prije nekoliko dana u Oslobođenju ustvrdio da je predmet Pandora počeo upravo bivši direktor UIO, zbog neplaćenih obaveza tekstilnih firmi.

oslobodjenje.ba / radiobet.eu

Komentari

komentara