Samo sat proveden na društvenim mrežama, utiče na san

169

Kanađani su došli do zaključka da nas društvene mreže sprečavaju da se kvalitetno naspavamo.

Istraživanje objavljeno u objavljeno u magazin Acta Paediatrica uzelo je podatke od čak 5.242 kanadskih učenika u dobi od 11 do 20 godina, koji su učestvovali u anketnom studiju zdravstvenog stanja u Ontariju.

Istraživači su mjerili trajanje spavanja ispitanika prema preporučenim rasponima od devet do 11 sati po noći kod ispitanika u dobi od 11 do 13 godina, osam do 10 sati sna na tinejdžere od 14 do 17 godina te sedam do devet sati po noći za osobe starije od 18 godina. A rezultati nisu bili bajni – korištenje društvenih medija (uključujući Vocap, Fejsbuk i Snepčat) na samo jedan sat dnevno uveliko utiče na količinu sna.

Međutim, valja napomenuti da se istraživanje fokusira na mlade, a dodatni problem je što odrasli provode još više vremena, posebno na Fejsbuku. Stoga ne čudi da nam kvaliteta sna odlazi i zbog odgađanja odlaska u krevet jer smo baš naišli na nešto zanimljivo na Fejsu, Instagramu ili Tviteru, a time gubimo vrijeme spavanja. Stoga, smanjite doživljaj s društvenim mrežama i napokon se naspavajte.

Komentari

komentara