San Francisko podnio tužbu protiv Trampa

388

Grad San Francisko podnio je kasno sinoć tužbu protiv američkog predsjednika Donalda Trampa zbog njegove odluke da ukine savezno finansiranje gradova poznatih kao “svetilišta” (sanctuary cities) koja štite građane bez dokumenata, smatrajući je “neustavnom”.

“Trampov ukaz nije samo neustavan, već je antiamerički”, izjavio je tužitelj San Franciska Denis Herera i dodao da je tužba podnijeta saveznom sudu jer “svi treba da se tome usprotive”.

“Mi smo zemlja imigranata i pravna država. Mi zapravo treba da budemo čuvari demokratije, kao što je to u oproštajnom govoru rekao bivši predsjednik Barak Obama”, rekao je Herera.

Tužba se odnosi na Trampa i njegovu administraciju, jer žele da ukinu savezno finansiranje gradova “svetilišta”.

U SAD-u oko 300 gradova odbija da primjeni zakone o imigraciji. U tim gradovima održani su protesti protiv nedavnog ukaza o privremenom zatvaranju granica za izbeglice i državljane sedam muslimanskih zemalja.

Trampova administracija je ocijenila da ti gradovi služe kao “utočište za kriminalce” dok ti gradovi tvrde da žele da zaštite građane bez dokumenata jer doprinose zajednici.

Herera je rekao da u San Francisku ima oko 30.000 stanovnika sa nereguliranim dokumentima i da je do sada taj grad dobijao više od 1,2 milijardi dolara od saveznih vlasti da bi bili pokriveni troškovi socijalne pomoći i zdravstvene zaštite.

Komentari

komentara