menu Naslovna chevron_right
BiHVijesti

Sarajevo se guši u smogu, ne preporučuje se boravak na otvorenom

Urednik | 3. Decembra 2018.
Fotoreporteti portala Klix.ba prošetali su ulicama Sarajeva i zabilježili prazne ulice i tek poneke pješake koji su se užurbano kretali ka željenoj destinaciji ili čekali prevozno sredstvo na stajalištima.

Na samo nekoliko minuta od centra grada, na Trebeviću vlada potpuno drugačija slika i čist zrak s pogledom na kotlinu ispunjenu smogom.

Kako se bliži zima, tako se povećava mogućnost stvaranja smoga. Stanovništvu se savjetuje da u ovakvim uslovima izbjegavaju boravak na otvorenom, a preporučuje se i nošenje zaštitnih maski.

Tokom zime je uobičajen razvoj magle, ali kada dim reaguje s kondenzovanim kapljicama vode, dolazi do stvaranja smoga. Dim koji se uzdiže nakon spaljivanja usjeva, iz dimnjaka fabrika i izduvnih sistema automobila oslobađa opasne spojeve kao što je sumpor dioksid čime nastaje smog.

U večernjim satima je u Sarajevu izmjereno 315 AQI. Indeks kvalitete zraka je u subotu navečer bio “veoma nezdrav”, kada je prelazio nešto više od 300. Slično je bilo i danas u poslijepodnevnim satima.

Izvor: Klix.ba

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset