menu Naslovna chevron_right
IzdvojenoMagazinZanimljivosti

Sarajevska Sahat-kula je posljednji lunarni sat na svijetu

Urednik | 9. Novembra 2017.
Sarajevska Sahat-kula nedavno je dospjela na naslovnu stranu internet portala National Geographic, a razlog za to je priča o “posljednjem lunarnom satu na svijetu”.

Svjetski popularni portal tekst je bazirao na životnoj priči Mensura Zlatara, koji kako navode već 50 godina zadužen je za održavanje mehanizma posljednjeg lunarnog sata na planeti.

– Većinu dana Zlatara možete naći kako u radnji pored Sahat-kule popravlja nakit i satove. No, ovaj 71-godišnjak ima drugi život. Već pola stoljeća on je čuvar Sahat-kule. Dvaput sedmično od 1967. godine, Zlatar se penje uz 76 stepenica Sahat-kule, za koju se smatra da je jedini javni lunarni sat u svijetu – ističe portal.

Dodaju da Zlatar podešava mehanizam sata sa pet dnevnih molitava, a vrijeme je postavljeno prema zalasku sunca.

– Katedrala, džamija i sinagoga koje „žive“ jedna pored druge u sarajevskom centru svjedoče o različitoj vjerskoj historiji grada. U okolnim uličicama, istočno i zapadno, konvergiraju se kao velike austrougarske građevine koje se prostiru preko uskih uličica u doba osmanske ere – navodi se u tekstu.

Podsjećaju da je ovo mirno jedinstvo maskira krvavu historiju, u kojoj tokom devedesetih godina, Sarajevo bilo pod opsadom čak 1.425 dana, što se smatra najdužom opsadom u modernoj historiji ratovanja.

– Čak i kad je Sarajevo bilo pod opsadom, Zlatar se penjao stepenicama Sahat-kule – naglašeno je u tekstu.

Podsjećaju da je kula sa satom sagrađena je u 16. stoljeću, a trenutni sat je umetnut 300 godina kasnije.

(Vijesti.ba / Avaz)

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset