menu Naslovna chevron_right
BiHVijesti

Šarović: Zakon o akcizama treba doraditi

Urednik | 12. Aprila 2017.
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović je nakon sjednice izjavio novinarima da zapisnik s vanredne sjednice Vijeća ministara BiH, na kojoj je utvrđen set zakona o akcizama, nije usvojen, odnosno skinut je s dnevnog reda.

– Imamo neslaganja o samom zakazivanju, odnosno rezultatu i glasanju te vanredne sjednice – kazao je ministar Šarović, dodajući da ne zna kakve će to reperkusije imati na sam zakon.

Po njegovim riječima, članovi Vijeća ministara će narednih dana razgovarati o pitanju u vezi s primjedbama, mogućim propustima u zakazivanju i tokom vanredne, telefonske sjednice.

Na novinarsko pitanje kakav je sada status seta zakona koji je na osnovu telefonske sjednice, čiji zapisnik nije usvojen, poslan ponovno u hitnu proceduru u parlament, odgovorio je da ne može sada da sagleda reperkusije zbog neusvajanja zapisnika.

– O tome će vjerovatno da razgovaraju i donose odluke drugi. Mi smo, sa svoje strane, smatrali da treba da postupimo na ovaj način – kazao je Šarović.

Kada je u pitanju zakon o akcizama, kojim je predviđeno da se osigura dodatnih 15 feninga iz akciza na naftu i naftne derivate za izgradnju autocesta i cesta, Šarović je naveo da je stav Saveza za promjene da ga treba unaprijediti, doraditi, odnosno obezbijediti amandmansku fazu kako bi se implikacije i posljedice ovog zakona lakše prebrodile za jednu kategoriju, posebno poljoprivredni sektor.

– U tome je sva suština. Mislim da je u ovom slučaju, kada je u pitanju vanredna sjednica Vijeća ministara BiH, spriječena mogućnost amandmanske faze i na jedan volšeban način se eliminisala mogućnost podnošenja amandmana, kako bi se ovaj zakon u ovom dijelu promijenio – navodi Šarović, dodajući da je suština u tome.

Istaknuo je da Savez za promjene podržava reforme, nije ni protiv ovih zakona po svaku cijenu, „ali žele bolje zakone, odnosno žele reformske zakone, ali one zakone koji će u sebi da sadrže i odredbe ili o ‘plavom dizelu’ ili tri feninga za poljoprivredni sektor“.

– Mislimo da je bilo propusta u zakazivanju vanredne sjednice Vijeća ministara BiH, o tome smo raspravljali. Zbog toga nismo usvojili zapisnik, skinuli smo ga s dnevnog reda – ponovio je ministar.

Dodao je da ministri iz Saveza za promjene smatraju da zapisnik koji im je ponuđen nije dobar.

– Danas smo imali zapisnik s vanredne sjednice, telefonske, s hronologijom dešavanja vezano za pripremu ove sjednice, sam njen tok i odluke koje su na toj sjednici donesene. Smatrali smo da ima propusta u toj proceduri i postupuli smo onako kako kao ministri možemo da postupimo, da osporimo te navode i da ne usvojimo ovaj zapisnik. Mi smo to sa svoje strane učinili. Za nas praktično ne postoji ta telefonska sjednica – zaključio je ministar Šarović.

Vijeće ministara BiH  je nedavno, na vanrednoj sjednici, utvrdilo set zakona – prijedloge zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH, Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda, te Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH kao i Prijedlog zakona o osiguranju depozita u bankama BiH, čijim se usvajanjem omogućava nastavak aranžmana s MMF-om.

Kako je tada saopćeno iz Vijeća ministara BiH, prijedlozi navedenih zakona (novi tekstovi) u odnosu na ranije utvrđene tekstove su normativno-tehnički usklađeni s mišljenjem Zakonodavnopravnog sektora Parlamentarne skupštine BiH.

Predložene zakone je po hitnom postupku usvojio Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, a u narednom periodu bi se o njima trebao izjasniti i Predstavnički dom državnog parlamenta.

(Vijesti.ba / FENA)

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset