Saudijska Arabija gradit će most na Drini?

524

Prestolonasljednik Saudijske Arabije u aprilu stiže u BiH, a ova će zemlja podržati projekat o kojem se BiH i Srbija dogovore, kaže ministar Šarović

Nedavna posjeta članova Vijeća ministara BiH sa predsjedavajućim Denisom Zvizdićem na čelu Vladi Srbije ocijenjena je kao pozitivna vijest u moru onih ne baš tako svijetlih, a kojima se u našoj zemlji dižu nacionalne tenzije. Kako zadržati pozitivan kurs koji su zauzele vlasti na državnom nivou, pitali smo ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, ujedno i dopredsjedavajućeg Vijeća ministara Mirka Šarovića.

589136

 

 

Najvažniji partneri

– Ova je posjeta Vladi Republike Srbije bila veoma korisna, došla je u pravo vrijeme i sami zaključci i rezultati idu u željenom pravcu, jer je upravo ta posjeta neutralisala gorak ukus atmosfere koja je vladala između dvije zemlje u proteklim sedmicama i mjesecima. U tom smislu, ona je ispunila očekivanja mnogih i dala na neki način šansu i nadu da bismo se mogli baviti drugim sadržajima, a ne da u tim odnosima dominiraju teme koje ne doprinose poboljšanju dobrosusjedske saradnje. Ja sam blagi optimista i nadam se da nam tu novu, pozitivnu atmosferu neće pokvariti neki drugi događaji, koji bi nas ponovo vratili na početak, kazao nam je ministar Šarović.

U razgovoru za Oslobođenje šef diplomatije BiH Igor Crnadak najavio je i skoru sjednicu sa Vladom Hrvatske. U Ministarstvu vanjske trgovine već pripremaju teme.

– Već se izvjesno vrijeme pripremamo, a na predsjedavajućem Savjeta ministara BiH je da ugovori termin posjete. Nadam se da će se sjednica održati u što skorije vrijeme, jer je Hrvatska uz Srbiju naš najvažniji partner, naš susjed sa kojim ne dijelimo samo granicu nego mnogo više od toga. Ministarstvo se aktivno priprema, imamo listu potencijalnih pitanja koja konkurišu za dnevni red, a koja će se zajednički utvrditi. Kao što je logično, predložili smo nekoliko tema koje se odnose na završetak pregovaranja u nekoliko bilateralnih sporazuma sa Hrvatskom u oblasti turizma i poljoprivrede, ali i nekoliko energetskih pitanja, uključujući i temu vezanu za Buško blato i određene nesporazume o iskorištavanju energetskih potencijala na ovom prostoru. I druge moje kolege će iskoristiti priliku i obuhvatit ćemo niz pitanja od interesa za Bosnu i Hercegovinu. I sa hrvatske strane dobićemo prijedlog tema koje su predmet njihovog interesovanja, napomenuo je Šarović.

Na naše pitanje je li najznačajnija informacija nakon posjete Saudijskoj Arabiji, u koju je ministar Šarović otišao zajedno sa srbijanskim ministrom Rasimom Ljajićem, ona o formiranju komiteta koji bi povećao trgovinsku razmjenu između ovih zemalja, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa odgovara: “I ova je posjeta bila veoma uspješna, u javnosti sve tri zemlje se govorilo o toj temi. U Saudijskoj Arabiji su sa velikim simpatijama prihvatili činjenicu da su dvojica potpredsjednika vlada, odnosno Savjeta ministara BiH i Vlade Srbije došla zajedno, da imaju zajedničke ciljeve i žele zajednički nastup. Bili smo prisutni u svim njihovim medijima, primljeni smo na visokom nivou, razgovarali sa četiri resorna ministra, sa predsjednikom saveza privrednih komora Saudijske Arabije, primljeni smo kod guvernera Rijada, koji je veoma važna ličnost.

Domaćin nam je bio princ Sultan bin Salman, jedan od prestolonasljednika. Imali smo priliku i da razgovaramo sa kraljem Saudijske Arabije i to je važno, uz privrednike koji su s nama učestvovali na poslovnom formu. Naprosto iz ovoga možemo izvući dosta koristi i šansi. Već smo definisali da je to namjenska industrija, gdje je Saudijska Arabija izrazila spremnost za kupovinu naših proizvoda u mnogo većem obimu nego što ih sada izvozimo i to ćemo prenijeti ovdje, u Bosni i Hercegovini, predstavnicima namjenske industrije oba entiteta. Kralj je snažno podržao jedan projekat o kojem bi se dogovorile dvije zemlje, BiH i Srbija, a misli se na infrastrukturu koja nas povezuje. O tome ćemo se narednih dana dogovarati.”

Kako je jedan od turskih investitora već ponudio finansiranje ceste koja bi spojila Beograd i Sarajevo, na pitanje o čemu je ovdje riječ, ministar pojašnjava:

– Oni su nam rekli da će podržati jedan od projekata, a vi se dogovorite koji će to projekat biti. Može to biti most ili neki drugi infrastrukturni projekat, važan za obje zemlje, jer je i posjeta bila zajednička. Takođe, dogovorili smo i da pripremimo više projekata koje bismo kandidovali Saudijskom fondu za razvoj. Kada budemo spremni, naša delegacija bi bila primljena u ovoj uglednoj instituciji, koja je i do sada pomagala Bosni i Hercegovini. I sada imamo aktivnih nekoliko projekata. U aprilu vjerovatno u Bosnu i Hercegovinu dolazi princ Sultan bin Salman, koji nam je bio domaćin, a kako bismo napravili presjek stanja što se tiče projekata. Sa ministrom trgovine smo dogovorili i formiranje komiteta, a koji bi razmatrao teme koje se odnose na moguće investicione projekte, naglasio je ministar Šarović, dodavši da je posjeta obuhvatila još mnogo tema.

Između ostalih, tu je šansa koja se u ovoj zemlji nudi našim građevinarima i turističkim radnicima.

Redovna linija

– Tako je razgovarano je i o tim oblastima. Za turizam smo konstatovali kako je neophodan angažman na uspostavljanju aviolinije, ne samo charter letova već redovne linije. Saudijska strana je izrazila spremnost da se to uradi, ako smo i mi spremni, a to je pitanje naravno za resor prometa i komunikacija. Izrazili su i interes za više turističkih posjeta, kako Srbiji, tako i Bosni i Hercegovini, ali imaju očekivanja da njihovi građani lakše dobiju vizu za BiH, jer, kada je riječ o Srbiji, nemaju tih problema, podsjetio je dopredsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Domaćini su dvojicu ministara upoznali i o viziji “Saudijska Arabija 2030. godine”, što je, prema Šarovićevim riječima, nešto fantastično i što treba pogledati.

– Imaju ozbiljne planove u vezi sa razvojem, čak i onda kada ne budu eksploatisali naftu, otkrio nam je ministar, dodavši kako je posjeta premašila očekivanja.

– Trebamo otvarati vrata i u ovom dijelu svijeta, bez da dijelimo zemlje, već da iskoristimo priliku za svaku našu kompaniju koja ima šansu da se nađe na ovom ili bilo kojem drugom tržištu. Tako će biti i ubuduće, zaključio je Šarović.

oslobodjenje.ba / OD

Komentari

komentara