menu Naslovna chevron_right
IzdvojenoTuzlanski kantonVijesti

Savez pčelara TK: Sačuvajmo pčele od trovanja pesticidima

Urednik | 28. Marta 2018.

Savez udruženja pčelara TK upozorio je da u proljeće voćari počinju upotrebljavati pesticide kako bi zaštitili voćnjake od nametnika, a da za to vrijeme pčelari strahuju jer veliki broj pčelinjih kolonija strada zbog tih pesticida.

Ističu da ti problemi mogu biti riješeni vrlo jednostavno i da je dovoljno da voćari obavijeste susjeda pčelara dan prije tretiranja voćnjaka pesticidima, kako bi pčelar mogao zatvoriti pečele na taj dan.

Također, navode da je važno da se pesticidi apliciraju u noćnim satima, i na način kako je to preporučeno u uputstvu koje dolazi uz pesticide, jer će na taj način voćar zaštiti voćnjak, a sačuvat će i pčele.

Iz Saveza naglašavaju da je voćarstvo važna grana bosanskohercegovačke privrede, ali da su i pčele jednako važne, ili čak i važnije. U UN-vom dokumentu iz 2011. navodi da od 100 hranjivih vrsta koje stvaraju 90 posto hrane u svijetu, njih više od 70 oprašuju pčele.

U konačnici, voćnjaci u čijoj blizini se nalaze pčelinjaci daju mnogo više plodova nego voćnjaci u čijoj blizini nema pčelinjaka. I ne samo to, voćnjaci sa zdravim pčelama daju višestruko kvalitetnije plodove – saopćeno je iz Saveza udruženja pčelara TK.

 

 

Radio Bet/Savez pčelara TK

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset