Savjet zdravstvenog gurua: Jedite masno, nemojte džogirati i nikad ne jedite voće

714

Zaboravite salate, ono što vam treba za mršanje su slanina, masni sirevi i jaja. Jedan zdravstveni guru otkriva deset iznenađujućih načina na koje možete smršati, a nemaju nikakve veze sa onim što ste dosad čuli.

Grant Petersen, autor knjige “Eat Bacon, Don't Jog” slijedi principe ketogene dijete i savjetuje da iz prehrane izbacite ugljikohidrate, budući da se upravo u tome krije tajna mršavljenja.

Godinama je Petersen pokušavao da smrša na konvencionalan način, tako što je jeo nemasnu hrani i radio kardio vježbe. Međutim, nije mu uspijevalo, a nakon dosta istraživanja, odlučio je okušati se u ketogenoj dijeti.

U mršavljenju veliku ulogu igra hormon inzulin. Kad osoba jede ugljikohidrate, oni se razbijaju u glukozu u krvi. Gušterača počinje da luči inzulin kako bi glukozu “pokupila” iz krvi u ćelije, tako da se može koristiti kao energija.

Međutim, inzulin uzrokuje da se kalorije talože kao tjelesna masnoća, čime se onemogućava korištenje vlastitih tjelesnih masnoća kao goriva.

“Tek kad izbacimo ugljikohidrate iz naše prehrane i kao gorivo koristimo masnoće, možemo početi mršati”, pojašnjava Petersen.

Konzumiranje ispod 50 grama ugljikohidrata dnevno vas dovodi u stanje ketoze, prirodnog stanja organizma u kojem tijelo kao gorivo troši masnoću.

Ketogena se dijeta zasniva na konzumiranju proteina i masnoća, te izbacivanju ugljikohidrata iz prehrane (brašno, peciva, tjestenina, slatkiši…). Jelovnik se zasniva na mesu, ribi, jajima, masnim sirevima, a jede se i zeleno povrće.

Jede se dosta masnoća: maslac, kokosovo ulje, maslinovo ulje. Iz prehrane se također izbacuje voće, koje je puno šećera i ugljikohidrata,te se jede zeleno lisnato povrće.

“U toku dijete se vrlo efektno može provoditi i povremeni post, čiji je cilj čišćenje crijeva, detoks organizma i omogućavanje organizmu da se odvikne od čestog grickanja i stalnih obroka i smanji želju za slatkim”, savjetuje Peterson.

Kad je u pitanju tjelovježba, sljedbenici ketogene dijete vjeruju kako su u procesu mršavljenja, od kardio vježbi mnogo važnije vježbe s tegovima i rad u teretani, te kako tegovi zasigurno nisu nešto čega bi se žene trebale bojati.

 

 

(A,H/izvor:klix)

Komentari

komentara