Savjeti za zdrav život

284

Zdrav život podrazumijeva mnogo više od vježbanja i zdrave ishrane. Ako zaista želite povesti računa o tome koliko zdravo živite, razmislite i o tome kakve lijekove pijete, koliko često konzumirate alkohol, jedete li sve što je vašem organizmu potrebno…

1. Ne pretjerujte s mršavljenjem – Nije dobro biti gojazan, ali to ne znači da jeste dobro biti premršav.

2. Hodajte više – Jednostavan način da se polako uvedete u režim zdravog života jeste šetnja. Nije vam neophodno trčanje, pa ni teretana za početak – jednostavno šetajte.

3. Vodite računa o skrivenoj soli (i šećeru) – Mnoge industrijski obrađene namirnice dolaze s prevelikom količinom skrivene soli, ali i šećera. Ne zavaravajte se, samo zato što je nešto slano, ne znači da ne sadrži šećere.

4. Prehrana – Fokusirajte se na voće i povrće kojem je sezona. Ipak, jabuka je preporučljiva tokom cijele godine.

5. Ne izbjegavajte ugljikohidrate – Ne treba pretjerivati s ugljikohidratima, ali bijelo brašno i proste šećere ne treba u potpunosti izbaciti iz ishrane.

6. Izbjegavajte dijetalne gazirane napitke – Često sadrže fosfate u vidu fosforne kiseline, koji se koriste za poboljšanje okusa (E338). Međutim, dokazano je da fosforna kiselina negativno utječe na apsorpciju kalcija.

7. Zaboravite na alkohol – Čak i jedna čaša vina dnevno povećava rizik od raka dojke za 9,5 do 10,6 posto.

avaz.ba

Komentari

komentara