menu Naslovna chevron_right
BiH

Sebija Izetbegović zatvara sve što se zatvoriti može?

Urednik | 26. Marta 2017.

Nakon što su iz Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu otjerani vrsni ljekari, opustošena klinička apoteka, pacijenti primorani da sami kupuju lijekove jer bolnica nema čak ni gaze i zavoje, direktorica Sebija Izetbegović, kako nezvanično saznajemo, odlučila je zatvoriti i radnje koje se godinama nalaze u krugu ove zdravstvene ustanove.

Protive se odluci 

Dozvolu za takvo nešto, kako nam je rečeno, ni od koga nije tražila. Samovoljno, kako je postupila i odlučivši da se u krugu bolnice ne mogu kretati vozila, nalaže zatvaranje radnji, čime će bez posla ostaviti nekoliko ljudi.

Kako su nam rekli trgovci s kojima smo razgovarali, za ovaj potez ne postoji logično objašnjenje, jer posla ne manjka. Ipak, niko od njih o ovome nije smio javno govoriti. Iako se protive takvoj odluci Sebije Izetbegović, kazali su nam da se, ako do zatvaranja dođe, neće smjeti suprotstaviti.

– Niko nam još ništa zvanično nije rekao. Mada, iskreno, ovdje se sve može očekivati. Ovdje su u strahu i pacijenti i ljekari, svi se plaše da će, ako šta kažu, završiti na listi za odstrel. Vjerujte, bolje je šutjeti i pokupiti se kad kažu, jer valja se svima nama sutra ovdje liječiti. A nećemo moći ako se sazna da smo se pobunili – kaže trgovkinja s kojom smo razgovarali.

I građani koje smo zatekli u KCUS-u, a koji su došli u posjetu članovima porodice i prijateljima, kazali su nam da je van svake pameti zatvoriti trgovine koje godinama tu rade.

– Neko ovome mora stati ukraj. Zgrožen sam i što sam morao kupiti tablete i donijeti ih rođaku koji tu leži. Sve sam doživio, ali da bolnica nema lijekova, e to nisam. Bez trgovine se može, ali bez tableta ne može – kazao je Hamdo Hadžiavdić.

Ugroženi životi

Dodao je da je ostao šokiran kada je čuo da su u KCUS-u zbog nestašice materijala obustavljene operacije te da 72 djece sa srčanim manama ne može biti operirano.

– Gdje je direktorica Izetbegović dok su toj djeci ugroženi životi? A sada će zatvoriti sve što se zatvoriti može  – ističe Hadžiavdić.

A. NUHANOVIĆ / avaz.ba

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset