menu Naslovna chevron_right
BiH

Sebija ueber alles

Urednik | 22. Avgusta 2017.
Mnogo se posljednjih mjeseci piše i priča o nikad goroj situaciji i strahovladi koju je u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) svojim dolaskom uvela direktorica Sebija Izetbegović.
Posljedice takvog rukovođenja najvećom zdravstvenom ustanovom u BiH direktno trpe svi pacijenti kojima su neophodne zdravstvene usluge u KCUS-u.
No, uprkos brojnim optužbama i dokazima o nesagledivoj šteti koju svima nanosi direktorica KCUS-a, ona i dalje kormilari ovom ustanovom, koju nezadrživo vuče ka dnu.
Pritom se ne libi ustrajavati u pokušajima da sebe promovira u menadžericu kakvu ova zemlja još nije vidjela. Ali, do sada je Izetbegović uspjela sve nas skupa uvjeriti u to da njeno ustoličenje uporište ima samo u političkoj pozadini i moći njenog supruga Bakira Izetbegovića, a ne u njenim sposobnostima.
Jer, ko je ikad čuo za Sebijene izliječene pacijente i njene ljekarske rezultate? Nije niko nikad. Ima li Sebija reference koje je imalo više od 30 ljekara specijalista koji su bukvalno otjerani iz KCUS-a ili onih ljekara koje je posmjenjivala s pozicija na koje su došli svojim znanjem, zaslugama i sposobnostima? Svi znaju da nema.
Sve što Sebija ima jesu moć i sila koje u nedostatku ljekarskih vještina svakodnevno demonstrira. A posljednja njena žrtva je ugledni i uvaženi dr. Ismet Gavrankapetanović, ortoped i hirurg čuven i u evropskim naučnim krugovima, kojeg je, uprkos njegovoj stručnosti, humanosti i profesionalizmu, Izetbegović smijenila s mjesta šefa Klinike za ortopediju i traumatologiju. I bez obzira na to što je većina ljekara koji su otišli ili su otjerani iz KCUS-a u toj ustanovi preživjela rat i u neviđenim uvjetima i nadljudskim naporima spašavala živote, činjenica je da se nisu uspjeli izboriti sa Sebijinom bahatošću, samovoljom i neviđenom beskrupuloznošću, začinjenim arogancijom i bešćutnošću.
Da je Sebija provela rat u Sarajevu ili nekom drugom dijelu BiH s herojima u bijelom umjesto što je agresiju na našu zemlju pratila iz Zagreba i drugih evropskih destinacija, ili da je postigla neki uspjeh u ljekarskoj praksi, kao i da ima imalo empatije prema pacijentima, onda bi svima u KCUS-u bilo drugačije.
Ovako, nakon svega što smo vidjeli i čuli od Sebije, odavno je jasno da je Sebija sebi iznad svega. Ili, što bi Nijemci rekli, ueber alles.
Avaz.ba / NM

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset