menu Naslovna chevron_right
BiHIzdvojenoVijesti

Sedamnaest institucija BiH uspostavilo sistem interne revizije

Urednik | 30. Maja 2018.
Centralna harmonizacijska jedinica Ministarstva finansija i trezora BiH sačinila je konsolidovani izvještaj o sistemu finansijskog upravljanja i kontrole u institucijama BiH za 2017. godinu i konsolidovani izvještaj interne revizije za 2017. godinu.

Prema godišnjem konsolidovanom izvještaju interne revizije, zaključno s 31. decembrom 2017. godine, interna revizija je funkcionalno i kadrovski uspostavljena ili u postupku uspostavljanja, u skladu s važećim propisima, u 17 od predviđenih 18 institucija BiH.

U izvještajnom periodu 17 jedinica interne revizije institucija BiH sačinilo je ukupno 119 izvještaja interne revizije, dok je u 2016. godini 13 jedinica interne revizije sačinilo ukupno 128 izvještaja.

Najveći broj preporuka koje su interni revizori dali u svojim izvještajima u 2017. godini odnosi se na: unapređenje sistema obračuna plata i naknada plata, unapređenje sistema upravljanja ljudskim resursima, unapređenje sistema u oblasti javnih nabavki i unapređenje u oblasti upotrebe službenih vozila.

Prema podacima iz godišnjeg konsolidovanog izvještaja o sistemu finansijskog upravljanja i kontrole, u 2017. godini ostvaren je određeni napredak u uspostavi i razvoju ovog sistema, ali taj napredak još nije na zadovoljavajućem nivou.

“Analizom rezultata dobijenih iz izvještaja institucija BiH za 2017. godinu može se zaključiti da je upravljanje rizicima komponenta finansijskog upravljanja i kontrole koja je najslabije razvijena u institucijama BiH i da je mali broj institucija preduzeo korake za proces upravljanja rizicima u skladu sa Smjernicama za provođenje procesa upravljanja rizicima u institucijama BiH”, navedeno je u izvještaju o sistemu finansijskog upravljanja i kontrole u institucijama BiH za 2017. godinu.

Vijeće ministara BiH razmatralo je oba izvještaja i obavezalo Centralnu hamonizacijsku jedinicu (CHJ) Ministarstva finansija i trezora BiH da ih dostavi Parlamentarnoj skupštini BiH.

Konsolidovani izvještaj o sistemu finansijskog upravljanja i kontrole i konsolidovani izvještaj interne revizije u institucijama BiH objavljeni su na web stranici Ministarstva finansija i trezora BiH (www.mft.gov.ba) u dijelu koji se odnosi na Centralnu harmonizacijsku jedinicu, saopšteno je iz Ministarstva finansija i trezora BiH.

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset