menu Naslovna chevron_right
BiHVijesti

Šefik Džaferović: Dodik je odbio da se teret migrantske krize rasporedi na cijelu BiH

Urednik | 12. Juna 2019.
Džaferović je također poručio kako zakonski ne bi bio problem da se u zaštitu granica uključe i druge državne agencije, uključujući i vojsku, i da je potrebno da se tehnički osposobi Granična policija BiH.

“Nisam za to da se u BiH postavljaju bilo kakve tehničke zapreke. To je put da se zaštitimo od ilegalnih migranata. Migranti trebaju biti raspoređeni u cijeloj BiH”, kazao je Džaferović.

Dodao je kako BiH putem nadležnih institucija mora zaštititi svoju granicu od ilegalnih ulazaka migranata.

Foto: M.O./Klix.ba

“Teret migrantske krize se mora rasporediti na cijelu BiH. Nije uredu da se teret podijeli na dva ili tri kantona”, kazao je on.

Naveo je kako je predložio zaključak da se donese takva odluka i da se lakše podnese migrantska kriza.

“Dodik je to odbio”, kazao je on.

Prema njegovim riječima, Dodik je predložio jedan zaključak kojim je traženo da se od entitetskih struktura koordiniraju aktivnosti u zaštiti granica BiH.

“Ja sam bio suzdržan zbog određenih formulacija”, istakao je Džaferović.

Poručio je kako se Predsjedništvo BiH i sve druge bh. institucije moraju urgentno i odgovorno baviti pitanjem migrantske krize.

“Mislim da je Komšić poudio jednu odluku koja je u skladu sa zakonom. Navodi se angažman vojske koja ne može upotrebljavati oružje. To bi jednostavno bila pomoć Graničnoj policiji BiH. Granična policija je jedina nadležna, ali upotreba Oružanih snaga ne bi bila protivna zakonu”, zaključio je Šefik Džaferović.

Radio Bet / Izvor: Klix.ba

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset