Šefovi EU država u Rimu potpisuju deklaraciju o miru

377
Čelnici 27 zemalja članica Evropske unije okupit će se danas u Rimu povodom 60. godišnjice potpisivanja ugovora kojima su udareni temelji današnjoj Uniji.

Svečani samit održava se na rimskom Kapitolu u subotu prije podne, a nakon toga sudionici odlaze u Kvirinalsku palaču na ručak kod italijanskog predsjednika Sergia Matterelle.

Predsjednici evropskih institucija potpisat će Rimsku deklaraciju, na čijem se tekstu još radi. U deklaraciji će iznijeti dosadašnja postignuća Unije, izazove s kojima je danas suočena te obećanje o očuvanju jedinstva 27 članica.

Deklaracija će biti potpisana u istoj prostoriji, dvorani Kapitolskog muzeja, u kojoj su prije 60 godina, 25. marta 1957. potpisani ugovori o Evropskoj ekonomskoj zajednici (EEZ) i Evropskoj zajednici za atomsku energiju (Euroatom).

Papa Franjo naglasio da “Evropa ponovo nalazi nadu u solidarnosti koja je i najdjelotvorniji lijek za suvremene populizme”

Inače, u petak je u Vatikanu čelnike EU primio papa Franjo koji je rekao da bi Evropa “mogla umrijeti” ne vrati li se idealima svojih osnivača, kao što je “solidarnost”.

– Svako tijelo koje ne zna kamo ide, svako tijelo kojem nedostaje pogled prema naprijed, prvo pati od regresije i na kraju mu prijeti smrt – poručio je Papa čelnicima EU-a u svečanoj dvorani Regia u Apostolskoj palači.

Papa je naglasio da “Evropa ponovo nalazi nadu u solidarnosti koja je i najdjelotvorniji lijek za suvremene populizme”.

Italijanske vlasti su najavile stroge sigurnosne mjere, s velikim ograničenjima u prijevozu, a područje oko predsjedničke palače bit će zatvoreno i za pješake.
Udareni temelji

Evropska zajednica za ugalj i čelik, osnovana još 1951. godine, Evropska ekonomska zajednica i  Euroatom spojile su se 1967. i od tada se upotrebljava naziv Evropske zajednice, a 1980-ih se uvriježio naziv u jednini, Evropska zajednica. Ugovorom iz Maastrichta, potpisanim 1992., a koji je na snagu stupio 1993. Evropska zajednica postaje Evropska unija.

– Evropa je naša zajednička budućnost – navodi se u zadnjem Nacrtu deklaracije čiji će se konačni tekst utvrditi na samitu u Rimu. Tom istom rečenicom završava i tekst Berlinske deklaracije iz 2007. povodom 50. obljetnice potpisivanja rimskih sporazuma.

Rimska deklaracija neće sadržavati konkretna rješenja o budućem ustroju EU. Cilj je demonstrirati jedinstvo i odlučnost za daljnju izgradnju EU. U Rimu zapravo počinje proces konzultacija oko budućnosti Evropske unije, koji bi trebao završiti krajem ove godine, nakon što budu poznati ishodi na predsjedničkim izborima u Francuskoj, koji se održavaju u aprilu i maju, te parlamentarnim izborima u septembru u Njemačkoj.

Svoj doprinos toj raspravi dala je i Evropska komisija objavom Bijele knjige o budućnosti EU s pet mogućih scenarija budućeg izgleda Unije. Koji će od tih scenarija ili, što je, vjerovatnije, kombinacija svih njih, biti izabran trebalo bi biti poznato do samita čelnika EU u decembru.

U Nacrtu deklaracije spominje se i jedan od scenarija – Evropa više brzina – koju podupiru zapadne članice EU, a protive se nove članice iz straha da ne završe u skupini manje važnih država.

Nacrt deklaracije na kojem se posljednjih sedmica intenzivno radi više je puta mijenjan kako bi se zadovoljili zahtjevi svih zemalja članica, pa je tako razvodnjen dio koji govori o Evropi više brzina.

 

(Vijesti.ba / Avaz)

Komentari

komentara