Šešelj pozvan u Hag kako bi prisustvovao sjednici Apelacionog vijeća

223
U saopštenju se navodi da ukoliko se Šešelj ne odazove sjednici Apelacionog vijeća, njegove interese će zastupati pričuvni advokat određen po službenoj dužnosti, koji će zastupati optuženog isključivo vezano za zaštitu procesnog prava, prenosi BIRN-Justice Report.

Sud je Šešelju ostavio mogućnost da u raspravi učestvuje iz Beograda, posredstvom video veze, ukoliko ne bude mogao da putuje u Haag.

Krajem marta 2016. godine, Haški tribunal oslobodio je Šešelja optužbi po svih devet tačaka optužnice za zločine počinjene na području BiH, Hrvatske i Vojvodine.

Većina članova Vijeća zaključila je da Tužilaštvo nije dokazalo postojanje udruženog zločinačkog poduhvata, kao i da Šešelj nije kriv za progon, deportaciju, mučenje, bezobzirno razaranje i pljačkanje od augusta 1991. do septembra 1993. godine.

Haško tužilaštvo podnijelo je žalbu na presudu u augustu iste godine, te zatražilo da Šešelj bude proglašen krivim ili da se postupak obnovi pred Mehanizmom za međunarodne tribunale – institucije osnovane da okonča rad Haškog tribunala.

Tužilaštvo je navelo da prvostepeno vijeće nije dalo obrazloženje za svoje zaključke o učešću Šešelja u udruženom zločinačkom poduhvatu te poticanju zločina, kao i da nije pravilno cijenilo sve dokaze.

Šešelj je prethodno više puta izjavljivao kako se neće svojevoljno vratiti u Haag.

Klix.ba / NM

Komentari

komentara