Set zakona o povećanju akciza na naftu i naftne derivate neće ići u hitnu proceduru

346

Set zakona o povećanju akciza na naftu i naftne derivate neće ići u hitnu, već u redovnu proceduru, odlučili su juče poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na hitnoj sjednici.

Hitna procedura je pala zbog odluke četvorke iz SDA: poslanika Senada Šepića, Salka Sokolovića, Šemsudina Mehmedovića i Sadika Ahmetovića, koji su bili protiv tog zakona.

Naime, da se zakon raspravlja po hitnoj proceduri podržalo je 19 poslanika, koliko je bilo i suzdržanih, dok je jedan bio protiv.

Zbog ove odluke ugrožen je aranžman sa MMF-om, jer sjednica te međunarodne finansijske institucije zakazana je za sredinu ovog mjeseca, na kojoj bi se trebalo odlučiti o sudbini druge tranše kredita za BiH.

Da je aranžman ugrožen potvrdio je i Zoran Tegeltija, ministar finansija RS. On je bio kategoričan.

“Zakon o akcizama definitivno je sahranjen, kao i Reformska agenda EU i aranžman sa MMF-om”, istakao je Tegeltija. Za novonastalu situaciju okrivio je parlamentarnu većinu na nivou BiH i izrazio žaljenje što je, kako je rekao, Savez za promjene pristao da bude dio krize koja je nastala u FBiH.

Tegeltija tvrdi da SDS nije glasao za zakon zbog političkih razloga, a ne da obezbijedi plavi dizel za poljoprivrednike u RS.

“SDS neka prestane da se krije iza poljoprivrednih proizvođača jer je Vlada RS jasno saopštila da će biti obezbijeđeno još deset miliona maraka za potrebe poljoprivrednika”, naglasio je on.

Tegeltija je rekao da će RS nastaviti funkcionisati kao i do sada bez aranžmana sa MMF-om.

“SNSD je pokušao da spasi obraz BiH pred međunarodnim institucijama, ali to očigledno nije bilo dovoljno”, rekao je on.

Inače, iako su pred jučerašnju sjednicu Predstavničkog doma iz SNSD-a tvrdili da njihovi poslanici neće prisustvovati, oni su ipak došli pravdajući to da je zakon o akcizama od suštinskog interesa za RS, ali i za BiH.

Sama rasprava je bila žučna i poslanici su imali oprečna mišljenja o tome da li zakon, koji predviđa povećanje akciza na naftu i naftne derivate od 15 feninga, treba razmatrati po hitnoj proceduri.

Tako je Staša Košarac, predsjednik Kluba SNSD-a u Predstavničkom domu BiH, tvrdio da je glasanje o setu zakona iz Reformske agende u ovom domu pokazalo da ne postoji većina na nivou BiH i da Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, treba da podnese ostavku i vrati mandat Predsjedništvu BiH.

“Ovdje su maske potpuno pale. Da živimo u normalnoj zemlji ovo bi bio kraj Savjeta ministara BiH, jer je jasno manifestovano da nema većinu. Ovaj Savjet ministara BiH i njegova struktura nemaju kapacitet da BiH vode putem na koji su se obavezali”, rekao je Košarac.

Njegova koleginica iz SDS-a Aleksandra Pandurević kazala je da je istina da su zakoni istog teksta bili pred poslanicima, zbog čega ne razumije zašto su opet pred njima osim ako neki nisu “akcizne patriote”.

Tvrdi da kada se predlaže ovakav zakon unaprijed se moraju imati mjere za pomoć poljoprivredi, te da zato treba dodatno vrijeme kako bi se izračunalo koliko će ovo koštati poljoprivrednike i koliko će se to “prelomiti preko njihovih leđa”.

Za Senada Šepića nemoguće je odvojiti rasprave o hitnosti procedure i o suštini zakona, posebno ističući da, primjera radi, poljoprivrednici nisu u mogućnosti da podnesu ovakvo povećanje akciza na naftu i naftne derivate.

Amir Fazlić, šef Kluba poslanika SDA, izrazio je nadu da će zakoni proći u redovnoj proceduri, te da mu je žao što se ovim dovodi u pitanje aranžman sa MMF-om i što su ugroženi infrastrukturni projekti u BiH, koji povlače i privredu i poljoprivredu. Kazao je da će organi stranke razmatrati činjenicu zašto su četiri poslanika SDA glasala protiv.

On je istakao da treba na nivou BiH otvoriti pitanje parlamentarne većine i o njemu ozbiljno razgovarati jer, kako je konstatovao, evidentno je da to šire ne funkcioniše.

Nikola Lovrinović, šef Kluba poslanika HDZ BiH, konstatovao je da od formiranja parlamentarne većine kolege izlaze sa različitim rješenjima i opstruiraju određena zakonska rješenja kao da nisu dio parlamentarne većine.

“Lideri treba da sjednu i to razjasne”, rekao je Lovrinović, istakavši da je aranžman sa MMF-om pod znakom pitanja.

Stranci pozivali poslanike na raport

Većina poslanika u toku jučerašnje rasprave tvrdila je da su posljednjih dana pozivani od strane evropskih zvaničnika koji su lobirali i pokušali uticati na njih da prihvate set zakona o akcizama.

Aleksandra Pandurević, poslanik SDS-a, izrazila je zadovoljstvo što je u parlamentu BiH postojala skupštinska većina koja se usprotivila i SNSD-u i strancima, koji su, kako je navela, zajedno sa SNSD-om posljednjih dana vršili stravičan pritisak na poslanike da usvoje i povećaju akcize na gorivo, bez ikakvih zaštitnih mjera za poljoprivrednike u BiH.

“Prazna politička priča SDS-a”

Premijer RS Željka Cvijanović rekla je da je procjena RS da je u njenom interesu da se u životu održi Reformska agenda i za nju vezani aranžman sa MMF-om.

“Što se tiče Zakona o akcizama i navodne brige SDS-a za poljoprivrednike RS, to je samo prazna politička priča i ništa više”, istakla je Cvijanovićeva.

Odluka Parlamentarne skupštine BiH da se o povećanju akciza ne odlučuje po hitnom postupku nije toliko problematična što se tiče cestogradnje, već zbog toga što u pitanje dolazi aranžman s MMF-om, rekao je federalni premijer Fadil Novalić.

“Propustili smo mnogo vremena, ali nama ne bi bio problem ni da se akcize usvoje za četiri mjeseca u redovnoj proceduri. Problem je veza između akciza i pisma namjere koje smo uputili MMF-u”, kazao je Novalić.

SDS pozvao SNSD da ne glasa

SDS poziva SNSD da u interesu RS ne glasa za novi zakon o akcizama BiH i na taj način spriječi dodavanje novih nameta na poljoprivrednike i ostale građane RS, rekao je Vukota Govedarica, predsjednik SDS-a, odgovarajući na novinarsko pitanje zašto SDS nije glasao za pomenuti zakon.

“Evidentno je da Vlada RS ne može da živi bez kredita, a na aranžman s MMF-om oni gledaju samo kao na plijen. Podsjećam da je predsjednik Republike jedno vrijeme likovao protiv MMF-a”, rekao je Govedarica.
(Nezavisne)

Komentari

komentara