Sila boga ne moli: Amerika sada može samo da sjedne i sluša diktatora

333

Da će svaka vojna akcija protiv zemlje koja može da odgovori nuklearnom odmazdom, izazvati razarajuće posljedice, vjerovatno je jedina pozicija oko koje mogu da se slože i Pjongjang i Vašington.

Za Kim Džong Una je to vjerovatno i dovoljno. Kako je napisao korejski list “Čosun Sinbo” stacioniran u Tokiju, “nuklearni šou između Amerike i Sjeverne Koreje koji se odvija, uspješnim raketnim testiranjem je ušao u završnu fazu, i sada je izbjegavanje konflikta i traženje diplomatskih rješenja put od kojeg međunarodna zajednica više ne može da bježi”.

Uspješno testiranje koje je Sjeverna Koreja izvela u utorak, promijenio je tako stanje na terenu. Sa interkontinentalnom raketom, kako su je procijenili američki vojni zvaničnici, koja potancijalno može da nosi i nuklearne glave, Pjongjang je podigao uloge i promijenio pravila igre. Nije više samo “uzdržanost”, kako je rekao komandant snaga SAD-a Vinsent Bruks tokom Korejskog rata (1950-1953), to što sprječava rat.

Bez obzira na obećanje Trampove administracije da neće dozvoliti Sjevernoj Koreji da napravi nuklearno oružje koje može da ugrozi Ameriku, kao i tvrdnji da su sve opcije i dalje na stolu, rješenja sa Pjongjang su zapravo ograničena, piše “Atlantik”.

Cilj, interkontinentalna raketa sa nuklearnim glavama, samo je pitanje vremena, tvrde zvaničnici Pjongjanga, a sa tim se slažu i stručnjaci iz cijelog svijeta. To potvrđuje i testiranje u utorak, na Dan nezavisnosti, koje je bilo najuspješnije do sada.

“To bi predsjednika SAD-a dovelo u situaciju da mora da upotrijebi značajne snage znajući da to nije dobra opcija”, rekao je general Dejvid Petrius, bivši direktor CIA.

Zaista, SAD sad imaju manje opcija za Sjevernu Koreju, jer većina njih bi značilo vojni odgovor, koji bi sada bio krvav sa obje strane. Totalni napad bi izazvao najveće krvoproliće u istoriji. Djelimičan napad bi isprovocirao odgovor, što bi moglo da bude još gore po Ameriku. “Odsijecanje glave”, odnosno uklanjanje Kim Džong Una i dovođenje mirnije vlasti u Sjevernoj Koreji bi zahtijevalo ne samo nekoga u njegovom užem krugu, već i pomoć Kine, a sada bi iznenadna smrt Kima vjerovatno dovela do nuklearne odmazde.

Ostaje gorak zalogaj za Ameriku, a to je da stupi u pregovore, i da ne uradi ništa.

“Na kratke staze, Sjeverna Koreja je problem bez rješenja… osim vremena”, napisao je analitičar magazina “Atlantik” Mark Bouden. Sad mogu samo za pregovarački sto.

Komentari

komentara