Silovatelj maloljetnice upućen u vaspitno-popravni dom

654

Pred pravosuđem Brčko distrikta BiH pravosnažno je okončan postupak prema mlađem punoljetnom licu vođen zbog silovanja maloljetnice, a koje je kao maloljetnik počinio u prigradskom naselju Brka kod Brčkog 1. januara ove godine.

Postupak je okončan potvrđivanjem prvostepene sudske odluke kojom mu je izrečena vaspitna mjera upućivanja u vaspitno-popravni dom.

Prisiljena na odnos

Prema odluci Osnovnog suda, koju je potvrdio Apelacioni sud Distrikta, izrečena vaspitna mjera može trajati najmanje šest mjeseci, a najduže četiri godine o čemu će se naknadno odlučiti, saopćili su iz brčanskog Tužilaštva te podsjetili da su, ubrzo nakon otkrivanja krivičnog djela, otvorili krivični postupak prema tada još maloljetnom licu, piše Oslobođenje.

On je osumnjičen da je 1. januara u ranim jutarnjim satima iza jednog ugostiljeskog objekta u Brki kod Brčkog na polni odnos prisilio maloljetnu žensku osobu.

Nakon hapšenja i određivanja pritvora maloljetniku, Tužilaštvo je u kratkom vremenskom periodu saslušalo relevantne svjedoke, provelo potrebna vještačenja i prikupilo druge potrebne dokaze.
Nakon što je okončalo pripremni postupak, Tužilaštvo je već 18. februara podnijelo prijedlog Osnovnom sudu Distrikta da se osumnjičenom izrekene kazna maloljetničkog zatvora.

Prijedlog je obrazložen postojanjem sumnje da je on počinio najteži oblik krivičnog djela silovanja i potrebom oštrije društvene osude takvog ponašanja.

Postupajući po ovom prijedlogu, Osnovni sud Distrikta proveo je postupak i krajem maja donio rješenje o izricanju vaspitne mjere upućivanja u vaspitno-popravni dom ne uvaživši prijedlog Tužilaštva za izricanje maloljetničkog zatvora.

Žalba odbijena

– Nezadovoljno takvom odlukom brčansko tužilaštvo je izjavilo žalbu Apelacionom sudu insistirajući, kao i tokom prvostepenog postupka, na kazni maloljetničkog zatvora. Rješavajući ovu žalbu nadležni sud u Distriktu je, međutim, potvrdio prvostepenu presudu pravosnažno okončavši krivični postupak vaspitno-popravnom mjerom zavodskog tipa, navode iz Tužilaštva.

Također dodaju da se prema Zakonu o zaštiti i postupanju sa djecom i maloljetnicima u krivičnom postupku Brčko distrikta BiH, koji je primjenjen u ovom slučaju, zavodske mjere izriču se prema licu prema kome treba preduzeti trajnije i intenzivnije mjere vaspitanja ili liječenja uz njegovo potpuno odvajanje od dotadašnje sredine.

(Bportal/Crta)

Komentari

komentara