menu Naslovna chevron_right
BiHBiznisVijesti

SIPA se uključila u provjeru arapskih firmi u BiH

Urednik | 23. Decembra 2016.

Nakon što je Služba za poslove sa strancima utvrdila da je fiktivno čak 499 od 671 pravnog subjekta u vlasništvu stranaca, mahom iz zemalja Zaljeva, kontroliranog u akciji “Nekretnine” na širem području BiH, u slučaj se uključila Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA)

Manipulirali zakonima

– Očito je riječ o određenim malverzacijama, jer su osnivane firme sa 2.000 KM na računu, a onda se raspolaže milionskim iznosima i kupuju se objekti. To je nama indikativno i SIPA će sa svojim stručnjacima ući u tu problematiku i napraviti adekvatne provjere. Manipulirali su bh. zakonima, a sumnjamo i da se radi o aktivnostima na pranju novca – tvrdi za “Avaz” izvor blizak istrazi.

No, istražitelji naglašavaju da je pronađeno i dosta privrednih subjekata koji rade potpuno ispravno, uz zapošljavanje velikog broja ljudi i plaćanje svih dažbina državi, te da takvi trebaju biti ostavljeni da rade u miru.

Zato se, govore istražitelji, i provode provjere i eliminacija onih koji rade nezakonito.
Predmet provjera bit će i domaći notari od kojih su se neki uključili u mutne radnje u sumnjivim transakcijama.

Bitna pitanja

– Njih interesira samo da naprave ugovore i da to naplate bez vođenja računa o sigurnosti i drugim bitnim pitanjima – ističu naši izvori.

“Avaz” saznaje da bi stotinjak stranih državljana moglo dobiti otkaz boravka, zbog čega će morati napustiti našu zemlju.

Šta je otkriveno

U vlasništvu kontroliranih pravnih subjekata nalazi se više od 600 stambenih i poslovnih objekata te posjeduju 1.768 ZK izvadaka na ime firme, utvrđeno je u akciji “Nekretnine”. Provjerama je utvrđeno da 192 pravna subjekta posluju na prijavljenim adresama, a u njima strani državljani imaju reguliran privremeni boravak. Utvrđeno je između 100 i 107 pravnih osoba gdje njihovi vlasnici uopće nikad nisu ušli u BiH!  Zloupotrebama je privremeni boravak ostvarilo 58 stranaca, a 158 stranaca boravilo je bez reguliranja statusa.

(Avaz)

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset