menu Naslovna chevron_right
Regija i SvijetVijesti

Sjeverna Koreja može izazvati svjetsku nuklearnu katastrofu mimo Kimove volje

Urednik | 24. Aprila 2018.

Zemljotres magnitude 2,3 stepena zabilježen je 47 kilometara sjeverozapadno od Kiljua, u ponedjeljak oko 4,31 ujutro, javila je Korejska meteorološka administracija KMA. Sjevernokorejska lokacija za nuklearna testiranja na Punđi-ri se nalazi u istom regionu, u planinskom području Kilju, piše Daily Star.

Hipocentar je bio na dubini od pet kilometara, a možda je bio izazvan šestim i najvećim podzemnim nuklearnim testom, urađenim u septembru prošle godine, saopštila je KMA.

Od te eksplozije region je pogodilo devet zemljotresa.

“Epicentar zemljotresa bio je udaljen sedam kilometara od mjesta testiranja”, rekao je portparol KMA.

Naučnici su upozorili da bi “nestabilna” lokacija mogla da izazove nove eksplozije zbog pređašnjih testova. Kao rezultat kolapsa, može se očekivati curenje radioaktivnog otpada iz pukotina na planini, a opasne materje mogu naći put do drugih zemalja.

Lan Ksiaoking, istraživač na Institutu za atmosfersku fizičku saradnju, rekao je da masovna eksplozija, prouzrokovana kolapsom, može radioaktivni materijal da pošalje u stratosferu. Toksični oblak radioaktivnog materijala mogao bi tako da se “proširi na cijelu hemisferu”, rekao je on.

Ali, s obzirom na prijavljenu nestabilnost poligona, nije vjerovatno da će Sjeverna Korea izvršiti još jedan test. Ona je posvećena denuklearizaciji nakon odmrzavanja u odnosima sa SAD i Južnom Korejom u posljednjih nekoliko mjeseci. U subotu sjevernokorejski vođa Kim Džong Un rekao je da će Sjeverna Koreja prekinuti nuklearni program i zatvoriti pogone za nuklearne testove.

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset