SKANDALOZNE AFERE Dodik ostao bez ruske podrške!

702

Bivši vlasnik Banke Istočnoevropske finansijske korporacije (IEFK) Banja Luka Aleksandar Gitelson pred Trgovačkim sudom u Sankt Peterburgu, Rusija, proglasio je bankrot. Javnosti u BiH Gitelson je postao poznat kada je osnovana ova banka u Banjoj Luci, tačnije kada je otvorena prva filijala 20. juna 2007. godine u Laktašima, a tom događaju prisustvovali su tadašnji premijer RS Milorad Dodik i Aleksandar Gitelson.

Poslovni odnosi

Dodik je tada rekao da je prvobitni interes otvaranja IEFK banke u RS bio približavanje i podrška poslovnim odnosima između RS i Rusije.

– Smatram da svaki novi poslovni objekt, kada se otvori, treba da ima podršku Vlade RS i mislim da je veoma važno da se na početku poslovnog angažmana ove banke u RS pruži podrška na ovakav način – rekao je tada novinarima Dodik.

Banjalučka IEFK banka, utvrdili su istražitelji, prebacila je od januara do aprila 2007. godine pet milijardi rubalja ili oko 150 miliona dolara na Gitelsonove račune u ovoj banci. Istražitelji tvrde da je Gitelson onda ilegalno povukao više od 2,5 milijardi rubalja ili 73 miliona dolara iz banjalučke IEFK banke.

U oktobru je ruski Vrhovni sud odbio reviziju sudskih presuda te je Gitelsonu i drugoj dvojici bivših menadžera banke naređeno da platite 300,2 miliona rubalja ili 4,2 miliona dolara odštete u tužbi podnesenoj od Agencije za osiguranje depozita (DIA).

Trgovački apelacioni sud u Sverdlovsku 1. marta odbacio je zahtjev podnesen od Agencije za osiguranje depozita, da se od optuženih prikupi 350,2 miliona rubalja ili oko pet miliona dolara. DIA je tvrdila da su optuženici odobravanjem nenaplativih kredita u ovom iznosu nanijeli štetu banci.

Potvrđeno rješenje

Sedamnaesti Trgovački sud krajem maja poništio je tu odluku i donio odluku da Gitelson i druga dva bivša menadžera banke moraju platiti 300,2 miliona rubalja odštete. A 21. avgusta ove godine uralski Trgovački sud potvrdio je to rješenje. Dodikov „ruski biznismen” Gitelson u aprilu 2013. uhapšen je u Austriji, a u decembru je već izručen Rusiji.

Pronevjere i u Inkasbanci

Gitelson je u martu ove godine osuđen na tri godine zatvora zbog pronevjere više od dvije milijarde rubalja ili 28 miliona dolara u javnim sredstvima iz Inkasbanke. Sud u Sankt Peterburgu sa 500.000 rubalja ili 7.000 dolara kaznio je Gitelsona, piše Avaz.

(Crta)

Komentari

komentara