menu Naslovna chevron_right
BiHVijesti

Skupština Brčko distrikta BiH počela je 63. redovnu sjednicu.

Urednik | 21. Maja 2020.

Poslanici su razmatrali Informaciju o aktivnostima Kriznog štaba na prevenciji zarazne bolesti virusa korona. Šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Akif Pezerović i šefica Pododjeljenja za javno zdravstvo Anđa Nikolić rekli su da je epidemiološka situacija stabilna i zadovoljavajuća.

„Trenutna  situacija je povoljna i u našem planu popuštanja mjera trebalo bi da nastupi treća faza, a to je puštanje u rad dječijih igraonica, teretana u zatvorenom prostoru i treninga. Ne smijemo zaboraviti da ovo može da se vrati i da moramo poštovati sve preporuke koje smo  donijeli“, rekla je Nikolićeva. Dodala je da će Krizni štab razgovarati o narednim fazama i da će jedna od tema biti labavljenje prelaska preko granice u smislu ukidanja četrnaestodnevne samoizolacije.

Esed Kadrić, predsjednik Skupštine rekao je da je Skupština iskazala podršku Kriznom štabu za do sada učinjeno kao i da se tokom cjelodnevne rasprave došlo do spoznaje da nije učinjen iskorak u nabavci neophodne dijagnostičke opreme za potrebe Javne zdravstvene ustanove „Zdravstveni centar Brčko“.

„To se posebno odnosi na tretiranje pacijenata koji eventualno budu pozitivni na koronavirus. Također, porazno je bilo spoznati da imamo dvije procedure nabavke dva CT aparata sa istim karakteristikama što je nevjerovatan apsurd koji će nam neko morati obrazložiti i insistirat ćemo na tome“, rekao je predsjednik Kadrić.

Skupština je donijela Zaključak da u roku od pet dana Vlada i JZU „Zdravstveni centar Brčko“ izađu pred Skupštinu s cjelovitom informacijom o ovom slučaju.

Poslanici Skupštine Brčko distrikta BiH raspravljali su o realizaciji Programa mjera za sanaciju šteta u privrednim subjektima Brčko distrikta BiH nastalih ograničenjem rada zbog pandemije izazvane virusom korona.

„Odjeljenje za privredni razvoj izvijestilo je parlament da će ići u dva koraka isplate sredstava  podrške privredi za očuvanje radnih mjesta“, rekao je predsjednik Skupštine Esed Kadrić.

Šef Odjeljenja za privredni razvoj sport i kulturu Pero Gudeljević pojasnio je da je zbog primjedbi na predloženu odluku Vlada zatražila da se pripremi nova odluka kojom će biti obuhvaćeni privredni subjekti kojima je zabranjen rad i oni koji su tražili isplatu 30 posto poreza i doprinosa.

„Te dvije vrste privrednih subjekata nisu sporne i  finansijski gledano to je 2,3 miliona KM što ukupno pokriva 75 posto radnih mjesta. Ukoliko Vlada donese tu odluku mi ćemo ići u njenu realizaciju a preostali zahtjevi privrednih subjekata bit će preispitani od strane komisije nakon čega će se donijeti drugi dio odluke“ rekao je Gudeljević.

Usvojene su izmjene i dopune Poslovnika o radu Skupštine koje se odnose na nadležnosti Zakonodavne komisije i Stručne službe Skupštine vezano za utvrđivanje i objavljivanje prečišćenih verzija tekstova zakona.

Razmatran je i u prvom čitanju usvojen Nacrt zakona o izmjeni i dopuni Zakona o planiranju, projektovanju i razvoju Brčko distrikta dok su izmjene i dopune Zakona o podsticaju u poljoprivrednoj proizvodnji usvojene po hitnom postupku. Prema usvojenim izmjenama fizička lica koja žele da ostvare prava na podsticaje u poljoprivredi morat će ubuduće imati prebivalište u Brčkom najmanje pet godina. Pravna lica morat će imati u Distriktu registrovano sjedište i posjedovati vlastito poljoprivredno zemljište ili ugovor o zakupu poljoprivrednog zemljišta na teritoriji Distrikta.

Sjednica je prekinuta tokom rasprave o izmjenama i dopunama Zakona o podsticajima u privredi,

„Imali smo namjeru da uvedemo isti princip i u privredi da se poslovne jedinice preduzeća koja nemaju sjedište u Distriktu izuzmu iz podsticajnih mjera kako bi to ujednačili. Ima malo otpora kod pojedinih poslanika i još jednom ćemo analizirati argumentaciju  poslanika koji zagovaraju da poslovne jedinice preduzeća sa sjedištem u entitetima, treba da ostanu u podsticajnim mjerama Distrikta“, rekao je predsjednik Kadrić.

 

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset