Sloboda medija mora biti zasnovana na adekvatnom materijalno-socijalnom položaju zaposlenih u medijima!

618

“Rad na crno”, niske i neredovne plaće, neplaćen prekovremeni rad i brojni drugi problemi sa kojima se novinari i ostali zaposleni u medijima suočavaju ukazuju na činjenicu da je teško govoriti o slobodi medija, upozoreno je danas iz Sindikata medija i grafičara, koji djeluje u okviru Saveza sindikata Republike Srpske.

Sloboda medija mora biti zasnovana na adekvatnom materijalno-socijalnom položaju zaposlenih u medijima, te sigurnim radnima mjestima, za šta se sindikat svakodnevno bori – navodi se u saopćenju povodom 3. maja, Svjetskog dana slobode medija.

Niska stopa sindikalizacije među novinarima onemogućava da se o problemima medijskih radnika u pojedinim medijskim kućama i govori, zbog čega i ove godine pozivaju zaposlene u ovoj oblasti da se sindikalno organizuju.

Ove godine medijske radnike utvrđivanje posebnog i pojedinačnih kolektivnih ugovora kojima bi se definisao obim njihovih prava. Zbog toga, gransko udruženje poslodavaca u oblasti medija, te pojedinačno poslodavce, pozivaju da pristupe pregovorima na ovu temu.

Bez kolektivnih ugovora, radna mjesta novinara i ostalih zaposlenih u medijima bi bila još nesigurnija, a njihova prava nedefinisana, što bi se svakako odrazilo na kvalitet rada i slobodu medijskog izvještavanja.

Medijski radnici svoj posao obavljaju za potrebe i u interesu javnosti, pa javnost u cjelini pozivaju na solidarnost i podršku medijskim radnicima u borbi za ostvarivanje radničkih prava, a time i veću slobodu.

 

(A,H)

Komentari

komentara