Slovenija žali zbog održavanja neustavnog referenduma

527

Slovenija pažljivo prati događaje u BiH i izražava žaljenje zbog održavanja današnjeg referenduma u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska, čime se krši odluka Ustavnog suda BiH.

“Pažljivo pratimo događaje u BiH. Izražavamo žaljenje da dolazi do nepoštovanja odluke najviših državnih institucija kao što je Ustavni sud, i to u trenutku kad je početkom sedmice postignut značajan napredak BiH na putu u Europsku uniju. Poštovanje vladavine prava jedan je od glavnih temelja EU-a”, navodi se u izjavi za javnost koju je kasno sinoć objavilo slovensko Ministarstvo vanjskih poslova.

U izjavi se navodi da Slovenija očekuje kako će, bez obzira na rezultat referenduma, u sadržajnom smislu biti poštovana odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o spornom prazniku Republike Srpske.

“Naglašavamo važnost smirenog i tolerantnog unutarnjopolitičkog dijaloga svih naroda Bosne i Hercegovine, utemeljenog na poštovanju institucija i ustava Bosne i Hercegovine kao jedinstvene države”, navodi se u izjavi slovenskog ministarstva vanjskih poslova te naglašava “važnost stabilnosti i jedinstva” za reforme i put BiH prema Europskoj uniji.

 

 

 

(A;H)

Komentari

komentara