Slučaj “Fimi media”: Novo suđenje 6. juna

553

Početak novog suđenja za najveću korupcijsku aferu u hrvatskoj politici, slučaj “Fimi media”, zakazan je za 6. juni, a u novom procesu bit će ispitano 220 svjedoka, odlučeno je u nastavku pripremnog ročišta u Županijskom sudu u Zagrebu.

“Sud je usvojio dokazne prijedloge optužbe i dijelom odbrane. Bit će ispitano oko 220 svjedoka, s tim da će dokazni postupak početi čitanjem dokumentacije, a nakon toga se prelazi na ispitivanje svjedoka”, rekla je zamjenica ravnateljice Uskoka Željka Mostečak. Kako je navela, u novom suđenju, zasad, bit će dokazi koji su već izvedeni iz prethodnog postupka.

Pripremno ročište održano je kao nastavak prošlosedmičnog, kada su svi optuženici kazali da se ne osjećaju krivima, uključujući bivšeg HDZ-ovog rizničara Mladena Barišića, koji je na prvom suđenju priznao da je iz državnih institucija i tvrtki izvlačio novac za HDZ-ov crni fond.

Osim Barišića, na prvom suđenju krivicu su priznale i Nevenka Jurak, vlasnica marketinške agencije “Fimi media” preko koje se navodno izvlačio novac, te HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević. Uskok optuženike tereti za izvlačenje više od 70 miliona kuna iz državnih institucija i tvrtki.

Ukinutom presudom, bivši premijer Hrvatske i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader je osuđen na devet godina zatvora i povrat 15,27 miliona kuna koje je, po mišljenju zagrebačkog Županijskog suda, stekao nezakonito. HDZ je u prvostepenom postupku kažnjen s pet miliona kuna i oduzimanjem nezakonite koristi od 24,2 miliona kuna.

Barišić je, unatoč priznanju, kažnjen s tri godine zatvora, Branka Pavošević osuđena je na godinu i pol, a Nevenka Jurak na dvije godine zatvora i oduzimanje 2,5 miliona kuna imovinske koristi. Uvjetnu kaznu dobio je bivši Sanaderov glasnogovornik Ratko Maček, koji se jedini nije žalio na presudu.

Nakon održanog nastavka pripremnog ročišta, Sanader je novinarima ponovio svoju tvrdnju kako je optužnica plod konstrukcije. “Nema nikakvih utemeljenja u optužnici, to sam govorio u prvom slučaju, a govorim i danas. Optužnica apsolutno ne stoji”, zaključio je Sanader.

BHRT

Komentari

komentara