Snijeg i led otežavaju odvijanje saobraćaja u BiH

680

Zbog snijega koji je sinoć padao, saobraća se otežano i usporeno.

Preko planinskih prevoja iz BIHAMK-a upozoravaju na ugaženi snijeg ili led na kolovozu.

Za teretna vozila sa prikolicom i šlepere preporučuje se upotreba lanaca.

U jugozapadnoj Bosni dodatne poteškoće vozačima pričinjava jak vjetar. BIHAMK apeluje na vozače da vožnju prilagode uslovima na putu te su podsjetili da je posjedovanje zimske opreme obavezno za sve kategorije vozila.

Zbog pomjeranja terena, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila preko 3,5 tone najveće dopuštene mase i autobuse na dionici M-5 Sarajevo tranzit. Za vrijeme obustave saobraćaj je preusmjeren kroz grad Sarajevo.

Zbog izvođenja radova potpuno je obustavljen saobraćaj na petlji Blatuša u Zenici. Putnička vozila i vozila do 7,5 tona koriste petlju Radakovo, dok teretna vozila preko 7,5 tona koja dolaze iz pravca Sarajeva i Travnika koriste petlju Lašva.

Od ostalih puteva sa aktuelnim radovima iz BIHAMK-a su izdvojili magistralne puteve: M-17 Zenica-Žepče, M-16.2 Prozor-Jablanica, M-4.2 Bihać-Cazin i M-16 Jajce-Banja Luka, kao i puteve na širem području Mostara (sjeverni i južni ulaz u grad i saobraćajnice u gradu).

Na graničnim prijelazima nema dužih zadržavanja. Zbog loših vremenskih uslova u Hrvatskoj, na graničnom prijelazu Izačić zabranjen je prijevoz za vozila preko 7.5 tona.

(Faktor/Crta)

Komentari

komentara