Snijeg izazvao brojne probleme širom BiH

601

U BiH će danas biti oblačno sa susnježicom i snijegom, na jugu sa kišom.

Padavine će krajem dana biti slabe u svim predjelima, a uveče se očekuje postepeni prestanak, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Vjetar će biti slab do umjeren, sjevernog i sjeveroistočnog smjera, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Najviša temperatura vazduha biće od minus šest do minus jedan, na jugu do 10 stepeni Celzijusovih, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Visina snježnog pokrivača u protekla 24 sata: na sjeveru do pet centimetara, u ostalim područjima od 10 do 20, a na planinama do 30 centimetara.

U većem dijelu zemlje prometuje se otežano i usporeno zbog snijega, a na dionicama u Hercegovini kolnici su mokri i skliski.

Dionicama cesta koje prolaze usjecima mogući su odroni kamenja i zemlje na kolnik.

Na dionicama cesta gdje su u tijeku radovi prometuje se sporije.

Zbog odrona na dionici M-16.2 Jablanica – Prozor promet se odvija usporeno, jednom trakom naizmjenično.

Zbog radova u Mostaru (raskrižje kod Franjevačke crkve), promet se odvija usporeno.

Zbog pomjeranja terena, obustavljen je promet za teretna vozila preko 3,5 tone najveće dopuštene mase i autobuse na dionici M-5 Sarajevo tranzit. Za vrijeme obustave promet je preusmjeren kroz grad Sarajevo.

Zbog izvođenja radova na dionici M-17 Stup – Rajlovac (dionica od kružnog toka Briješće do raskrižja ulica Rajlovac i Safeta Zajke) promet je potpuno obustavljen. Za vrijeme obustave, promet se preusmjerava preko kružnog toka Briješće na zaobilaznicu (dio autoceste A1), te na petlju Butila i dalje u smijeru Zenica (Jošanica), odnosno Mostara (Vlakovo).

Zbog radova, obustavljen je promet za vozila preko 7 tona na sjevernom ulazu u Mostar (ulica Maršala Tita). Alternativni pravac za ovu kategoriju vozila je južni ulaz u Mostar.

Zbog radova na M-17 u Zenici (na petlji Blatuša) promet je potpuno obustavljen. Osobna vozila i vozila do 7,5 t koriste petlju Radakovo, dok vozila preko 7,5 t koja dolaze iz pravca Sarajeva i Travnika koriste petlju Lašva.

Na dionici M-18 Brod na Drini – Šćepan Polje (granica BiH/CG), zabrana je prometa za vozila čija ukupna masa prelazi 12 t i čija dužina prelazu 8 metara.

Sporije odvijanje prometa zbog radova očekivati je na:
– M-4 Tuzla – Šićki Brod, Čelinac – Kotor Varoš,
– M-14.1 Brčko – Bijeljina (Gredice), Brčko – Lončari (Gorice),
– M-16 Jajce – Banja Luka (na lokacijama Lučina i Bočac),
– M-16.2 Jablanica – Prozor,
– M-17 Jošanica – Rajlovac (u Reljevu), Doboj – Šešlije,
– M-18 Kladanj – Živinice.

Zbog radova na razminiranju terena u blizini prometnice mogući su povremeni zastoji tijekom dana na M-14.1 Brod – Odžak (na lokaciji “Šikare”), M-16 Karanovac – Crna Rijeka (na lokaciji HE Bočac 2).

Večeras do ponoći zabrana je prijevoza eksplozivnih materijala na području FBiH.

Na graničnim prijelazima nema dužih zadržavanja, saopćeno je iz AMSBiH-a, prenosi Bportal.

(Crta)

Komentari

komentara