menu Naslovna chevron_right
Regija i SvijetVijesti

Šok, tuga i nevjerica u štabu Hillary Clinton

Urednik | 9. Novembra 2016.

Pristalice Klintonove skamenjeno gledaju u ekrane sa rezultatima. Neki plaču i odlaze dok je prebrojavanje još u toku. John Podesta, šef izbornog štaba Hillary Clinton, izjavio je da se kandidatkinja demokrata neće obratiti svojim pristalicama.

On je poručio okupljenima da se „glasovi još uvijek broje, i da svaki glas znači“. U završnici prebrojavanja glasova na predsjedničkim izborima u SAD, u izbornom štabu demokratske kandidatkinje Hillary Clinton vlada mračno raspoloženje, dok je kod njenog republikanskog rivala Donalda Trumpa veselo. Pristalice Klintonove skamenjeno gledaju u ekrane sa rezultatima. Neki plaču i odlaze dok je prebrojavanje još u toku. Hiljade pristalica okupilo se u Javits centru kako bi prisustvovali izbornoj noći i navijali za Klintonovu. Hillary, njena porodica i bliski saradnici proveli su sate u apartmanu u hotelu Peninsula Njujork na Menhetnu.

Za razliku od njih, direktorka kampanje Donalda Trumpa raspoloženje u Tumpovoj kuli opisuje kao „veselo“. Nade njegovog tima u pobjedu rastu kako stižu rezultati sa biračkih mjesta, prenosi AP. Trampova pobjeda bi predstavljala zapanjujući poraz sa Klintonovu, ocjenjuje agencija. Hiljade njegovih pristalica okupilo se u sali jednog hotela na Menhetnu kako bi pratili rezultate na televiziji „Foks“.

Prema poslednjim rezultatima, Trump vodi sa 266, naspram 218 elektorskih glasova koje je osvojila Hilari Klinton. Pobjednik mora da osvoji 270 od 538 elektorskih glasova. Izlazne ankete potvrdile su duboku podijeljenost među biračima, koja je obelježila i kampanju. Žene širom zemlje masovno su podržale Clintonovu dok su muškarci češće podržavali Trumpa. Više od polovine bijelih birača je podržalo republikanca, dok je gotovo devet od 10 crnaca i dvije trećine Hispanoamerikanaca glasalo za Klintonovu, prenio je Rojters.

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset