Šokantan snimak: Jevrejski ekstremisti proslavljaju smrt palestinske bebe

849

Objavljivanje snimaka koji prikazuju jevrejske ekstremiste koji proslavljaju smrt zapaljene žive palestinske bebe s njenim roditeljima na okupiranoj Zapadnoj obali u julu pokrenula je u četvrtak debatu o jevrejskom nasilju u Izraelu.

Ovi snimci napravljeni prije desetak dana s jednog vjenčanja, prikazuju grupu mladih ortodoksnih Jevreja koji plešu mašući vatrenim oružjem i molotovljevim koktelom, probadajući fotografiju Alija Dawabsheha.

Osamnaestomjesečna beba je ubijena s roditeljima krajem jula u kriminalnom požaru u njihovoj kući u selu Duma, na okupiranoj Zapadnoj obali. Porodica Dawabsheh nije preživjela, osim jednog četverogodišnjeg djeteta, teško povrijeđenog, koje se još uvijek hospitalizira u Izraelu.

Snimke objavljene u srijedu navečer na kanalu 10 izraelske televizije, preuzimale su internetske stranice i socijalne mreže. Izraelske vlasti su saopćile u četvrtak da su otvorile istragu o ovim snimcima.

– Šokantne slike koje su objavljene na televiziji (…) prikazuju pravo lice jedne grupe koja predstavlja opasnost za izraelsko društvo i sigurnost Izraela – rekao je izraelski premijer Benjamin Netanyahu u saopćenju.

Dodao je da nisu spremni prihvatiti ljude koji negiraju zakon države i ne smatraju da su oni njihov predmet.

– Ovi snimci naglašavaju koliko je važno za našu sigurnost da Shin Beth (izraelska unutarnja sigurnost) bude jaka – naglasio je on, aludirajući na nedavne proteste jednog ekstremnog ogranka izraelske desnice protiv metoda koje je upotrijebio Shin Beth protiv osumnjičenih Jevreja za požar u Dumi.

Ovaj kriminalni požar je obilježio Palestince i smatra se pokretačem aktuelnog talasa sukoba u Izraelu i Palestinskim teritorijama, prenosi Fena.

Nekoliko hapšenja ekstremnih Jevreja je izvedeno u okviru istrage o požaru i Shin Beth je saopćio da su uhapšeni osumnjičeni (mladi osumnjičeni da pripadaju jevrejskoj terorističkoj organizaciji i da su počinili napade”.

Prema izraelskim medijima, mladoženja je bio član poznat u izraelskim desničarskim krugovima, ispitivan u prošlosti o svojoj navodnoj ulozi u “jevrejskim terorističkim” djelima i brojne zvanice na prijemu su bili prijatelji ili rodbina osumnjičenih, uhapšenih u okviru istrage o požaru u Dumi.

Nekoliko nacionalističkih lidera koji pripadaju pokretu doseljenika su osudili snimke i ministar obrazovanja i šef religiozne nacionalističke stranke Foyer juif Naftali Bennett, pristalica kolonizacije, rekao je u jednom videu objavljenom na Facebook stranici da se radilo o “teroristima čiji je cilj da se demontira država Izrael”.

(Faktor/Crta)

Komentari

komentara