Spahović i Adrović od oštećenog E.S. iz Gradačca iznudili oko milion KM

817

Pripadnici Federalne uprave policije po naredbi Općinskog suda u Sarajevu uhapsili su u sarajevskom naselju Bistrik Izedina Izu Spahovića (1963.) i Amara Adrovića (1978.) zbog iznude milion konvertibilnih maraka.

Lica lišena slobode se dovode u vezu sa krivičnim djelom „Iznuda“ iz člana 295. i „Ugrožavanje sigurnosti“ iz člana 183. KZ F BiH, na način da su u prethodnom periodu uz ozbiljne prijetnje po život i imovinu, iznudili cca. 1.000.000,00 KM od oštećenog E.S. iz Gradačca. Oštećeni E.S. je osumnjičenim licima radi pružanja navodne „zaštite“ na mjesečnom ili sedmičnom nivou bio prinuđen predavati novčane iznose od 3.000,00 do 20.000,00 KM ili Euro valute, na različitim lokacijama na području Tuzlanskog kantona ili Kantona Sarajevo, a koje osumnjičeni prethodno odrede.

Prilikom pretresa pronađeni su mobilni telefonski aparati i SIM kartice koji su korišteni za izvršenje predmetnih krivičnih djela, notesi, evidencije, određena količina novca, vatreno oružje i određena količina municije, NN materija koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu „extazi“, te drugi predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa navedenim i drugim krivičnim djelima.

Lica lišena slobode će biti privedena u službene prostorije Federalne uprave policije radi kriminalističke obrade, nakon čega će u zakonskom roku uz Izvještaj o izvršenom krivičnom djelu i izvršiocu biti predati na dalju nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo, odnosno postupajućem predmetnom tužitelju.

Asistenciju u realizaciji ove operativne akcije su pružali policijski službenici MUP-a TK i MUP-a KS.

Komentari

komentara