Španija: Nagradni fond lutrije premašio 2,5 milijarde eura

560
Božićna lutrija u Španiji ove godine ponudila je nagradni fond od 2,5 milijardi eura, što je privuklo veliku pažnju zaljubljenika u igre na sreću, javlja Anadolu Agency (AA).

 Svakog 22. decembra Španci sjede ispred malih ekrana sa nadom da će osvojiti novčani dobitak. Izvlačenje traje četiri sata.

Iako je cijena loto listića 20 eura, Španci svake godine kupuju sve više listića jer vjeruju da će im upravo jedan od njih donijeti veliku premiju.

Uprava španskog Nacionalnog lota saopćila je kako će Španci ove godine na Božićnuu lutriju u prosjeku potrošiti 63 eura. ”Najsretniji” gradovi su Barcelona i Madrid, zbog čega upravo u njima bude prodato najviše listića.

Tri velike nagrade izvučene su u gradu Soria, a statistike pokazuju da je prosječna potrošnja po igraču 238 eura.

Ispred biletarnice ”Dona Manolita” u Madridu, za koju se vjeruje da je sretna, svakog dana budu formirani dugi redovi. Španci čekaju i do dva sata da bi kupili tiket.

Manuel Cruz (43) čekao je sat i pol da bi kupio listić. Kaže da je kupio listić za radne kolege.

”To je za naša tradicija. Svake godine, mi uposlenici firme, kupujemo listiće. I mi se, kao i svi, nadamo dobitku”, istakao je Cruz.

Ukupna vrijednost nagrade je 2,5 milijardi dolara, a najveći iznos koji se može osvojiti je četiri miliona eura. Osim toga moguće je osvojiti i 1.250.000, 500.000, 200.000, 60.000 ili 1.000 eura.

Božićna lutrija u Španiji izvlači se od 1812. godine.

(Radio Bet / AA)

Komentari

komentara