menu Naslovna chevron_right
Regija i SvijetVijesti

Španija šalje mornarički brod da pomogne migrantima

Urednik | 20. Avgusta 2019.

Vlada Španije saopćila je da šalje mornarički brod za pratnju humanitarnog broda s 83 migranata koji skoro tri sedmice u nehumanim uvjetima čekaju nadomak italijanskog otoka Lampadusa.

Iz kabineta španskog premijera Pedra Sancheza saopćeno je da će mornarički brod “Audaz“ iz luke Rota isploviti već danas kako bi što prije okončao migrantsku krizu, a do broda s migrantima bi trebao doploviti najranije u petak.

Humanitarni brod španske organizacije “Open Arms“ prije 20 dana je spasio više od stotinu migranata u brodolomu u libijskim vodama u Sredozemnom moru.

Brod s migrantima se potom usidrio nadomak italijanske obale, ali italijanske vlasti nisu dozvolile iskrcavanje. Najglasniji protivnik iskrcavanja je italijanski ministar unutrašnjih poslova Matteo Salvini koji tvrdi da su migranti tu došli “samo da ga nerviraju“.

Salvini je jučer od organizacije “Open Arms“ zatražio da brod otplovi u Španiju. Španske vlasti su kazale da su spremne iskrcati unesrećene migrante, ali humanitarci strahuju da bi višednevna plovidba bila preteška za odveć iscrpljene migrante.

Zbog sve težih uvjeta na brodu, danas je s broda skočilo 15 migranata u pokušaju da se domognu kopna, ali su vraćeni na brod.

Radio Bet / Izvor: federalna.ba/AA

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset