Spasioci izvukli tijelo 26-godišnjeg mladića iz obrušenog kopa kod Zenice

242
Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona prijavu o nesreći u ilegalnom rudniku zaprimili su u petak oko 11 sati nakon čega su na mjesto nesreće upućene ekipe Hitne pomoći i policije.

U nesreći koja se dogodila u rudniku nakon obrušavanja materijala stradale su dvije osobe, a jedna je nedugo nakon nesreće prevezena u zeničku bolnicu gdje su konstatovane lakše tjelesne povrede, dok je akcija spašavanja poginulog, u kojoj su bili uključeni i rudari zeničkog rudnika, trajala oko 13 sati, koliko je trebalo spasiocima da dođu do drugog mladića i njegovo tijelo izvuku na površinu.

Izvlačenje tijela otežavalo je obrušavanje materijala u jamskoj prostoriji.

Prema riječima drugih kopača, a što su nam jutros potvrdili u MUP-u ZDK, mladić koji je izvučen iz jame je 26-godišnji S. H. koji je bio vrijedan momak, a radio je kako bi prehranio porodicu.

“Radili smo zajedno, a nesreće ove se uvijek dogode zbog male nepažnje, ali moramo raditi”, kazao je jedan od ilegalnih kopača.

Na mjestu nesreće dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona te pripadnici federalne inspekcije koji po izvlačenju tijela stradalog mladića obavili su uviđaj.

Ovo nije prva nesreća koja se dogodila u ilegalnin rudnicina oko Rače, a uprkos opasnosti desetine porodica preživljavaju upravo na ovaj način. Prostorije ilegalnih rudnika ne ispunjavaju ni osnovne bezbjedonosne uvjete za rad i boravak u njima, ali svakodnevno više desetina muškaraca u njih silazi kako bi prehranilo svoje porodice.

(Klix)

Komentari

komentara