menu Naslovna chevron_right
Regija i SvijetVijesti

Sporazum EU-Turska: Prvi Sirijci u Njemačkoj u ponedjeljak

Urednik | 2. Aprila 2016.

Prva grupa Sirijaca iz Turske se očekuje u ponedjeljak u Njemačkoj u okviru sporazuma zaključenog 18. marta između Evropske unije i Ankare, rekao je danas portparol njemačkog ministarstva unutarnjih poslova Tobias Plate.

Paralelno, prvo grupa izbjeglica i migranata iz Grčke prema Turskoj planirana je također za ponedjeljak, u skladu sa drugim dijelom ovog ugovora, rekao je u četvrtak navečer turski premijer Ahmet Davugolu.

U prvoj grupi sirijskih izbjeglica koje se očekuju u Njemačkoj će biti nekoliko desetina osoba, posebno porodica s djecom, dodao je Tobias Plate.

Oni će biti dočekani u Fridlandu, komuni u blizini Getingena na zapadu, precizirao je on.

Njemačka kancelarka Angela Merkel se smatra velikim inspiratorom ovog kontroverznog i vrlo kritikovanog sporazuma između Turske i 28 zemalja EU-a, zaključenog 18. marta.

Sporazum predviđa vraćanje u Tursku svih osoba koje su stigle neregularno u Grčku poslije 2. marta, podrazumijevajući i sirijske podnositelje azila.

Nakon sporazuma, priliv na grčke otoke je smanjen ali dolasci se i dalje računaju na stotine.

Nakon zatvaranja Balkanske rute krajem februara, oko 50.000 azilanata koji nisu predmet sporazuma EU-Turska ostaje blokirano u Grčkoj.

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset