Spremna optužnica protiv Salihovića!?

455

Optužnica protiv suspendiranog i teško kompromitiranog glavnog državnog tužioca Gorana Salihovića je spremna i pitanje je dana kada će biti podignuta i poslana na potvrđivanje Sudu BiH, saznaje „Dnevni avaz“ iz izvora bliskih bh. pravosuđu.

Brojni dokazi

Tako će se osramoćeni Salihović, dok čeka završetak disciplinskog postupka, koji po njega, također, ne ide željenim tokom jer su ga na cjedilu ostavili ključni svjedoci, a koji je najavljen za kraj naredne sedmice, vrlo brzo preseliti na optuženičku klupu zbog više počinjenih krivičnih djela.

Pokazala je to i detaljna istraga Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) provedena po naredbi i u koordinaciji Tužilaštva BiH, kojom rukovode tužioci Emir Neradin i Suada Pašić. Teške zloupotrebe službene dužnosti već su zadokumentirane saslušanjem velikog broja svjedoka, prije svega državnih tužilaca, koji su potvrdili navode iz istrage, a koji su i dio tužbe disciplinskog ureda Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV).

Istragom je utvrđeno, što su ocijenili i angažirani finansijski vještaci, da je Salihović počinio više krivičnih djela i brojne malverzacije javnim nabavkama i troškovima reprezentacije.

Sudski postupak protiv Salihovića, koji je tokom svog neuspješnog mandata na čelu ove pravosudne institucije uporno ponavljao da za njega nema nedodirljivih, razotkrit će i njegovu povezanost s pojedincima iz SDA i tadašnji način funkcioniranja Tužilaštva BiH uz veliku pomoć bivše predsjednice Suda BiH Meddžide Kreso, koju, također, provjeravaju državni tužioci.

Politički mentori

Nadalje, postupak protiv Salihovića razotkrit će i njegove političke mentore, ali i dokazati da tužba VSTV-a nije obično pi…ranje, kako je to nedavno kazao njegov advokat, nego čvrst dokaz šta je i kako Salihović radio po naredbi svojih nalogodavaca, koga je i zašto štitio i ko su zaista nedodirljivi, a što je utvrđeno u brojnim telefonskim snimcima, koji ovog tužioca kompromitiraju.

Bit će, svakako, zanimljivo i čuti šta Salihović i kome poručuju telefonom, kome daje upute, ko mu sjedi u kancelariji dok njega na putovanjima i raznim kafanskim druženjima prati 12 tjelohranitelja, kome daje da obavlja tužilačke poslove, iako za to nije ni kompetentan niti ovlašten, nego samo u tom trenutku podoban.

Tužba za nečasne radnje

Završne riječi u disciplinskom postupku protiv Salihovića zakazane su za 16. juni. Iako Salihović na svakom ročištu ponavlja da tu nema ničega i da je radio tobože u interesu građana, dokazi Ureda također su dovoljno jaki da je već sada dokazana njegova odgovornost za skoro sve tačke iz optužbe. Uostalom, istraga Tužilaštva, koja je ujedno i dio disciplinske tužbe, utvrdila je brojne Salihovićeve nečasne radnje.

avaz.ba

Komentari

komentara