Srbija: Nije održano zakazano ročište u predmetu “Srebrenica”

457

Suđenje osmorici bivših pripadnika Specijalne brigade MUP-a Republike Srpske u predmetu “Srebrenica”, odnosno za ratne zločine počinjene u Kravici nad Bošnjacima, danas nije održano jer na ročište nije došao jedan od advokata optuženih.

Pred Odjeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu na ročištu za suđenje za ratni zločin nad civilima u selu Kravica nije se pojavio advokat Miroslav Perković, koji je otkazao punomoć klijentu Bori Miletiću.

Ranije je najavljeno da će suđenje biti nastavljeno u ponedjeljak, 13. februara, preslušavanjem izjave koju je Miletić dao tužiocu tokom istrage, prenose beogradski mediji.

Suđenje je počelo 6. februara čitanjem optužnice Tužilaštva koja tereti osumnjičene da su izvršili ratni zločin protiv civilnog stanovništa 14. jula 1995. godine i da su zajedno sa nepoznatim pripadnicima Specijalne brigade Republike Srpske u halama zemljoradničke zadruge učestvovali u ubistvu više od hiljadu muslimana.

Svi optuženi – Nedeljko Milidragović, Aleksa Golijanin, Milivoje Batinica, Aleksandar Dačević, Boro Miletić, Jovan Petrović, Dragomir Parović i Vidoslav Vasić, brane se sa slobode.

Prvog dana suđenja, prvooptuženi Nedeljko Milidragović odbio je da iznese svoju odbranu, dok je drugooptuženi Aleksa Golijanin rekao da ne želi da se izjašnjava dok ne vidi koji ga dokazi terete.

Trećeoptuženi Milivoje Batinica, tokom jučerašnjeg ročišta, negirao je svoje učešće u zločinu, tvrdeći da nikada nije bio ni u blizini hangara u selu Kravica, gde je prema optužnici ubijeno 1.313 muslimanskih civila.

Komentari

komentara