Srbija otvara dva nova poglavlja u pregovorima sa EU

311

Srbija je u dosadašnjem procesu pristupanja otvorila osam poglavlja, od kojih su dva privremeno zatvorena, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima

Na Međuvladinoj konferenciji u Luksemburgu Srbija bi trebalo da otvori još dva poglavlja u pregovorima sa Evropskom unijom – poglavlje 7, koje se odnosi na prava intelektualne svojine, i 29 – o carinskoj uniji, poslije čega bi imali 10 otvorenih poglavlja od ukupno 35, od kojih su dva privremeno zatvorena.

U Luksemburgu bi dvije strane – Srbija i EU – trebalo da predstave svoje pregovaračke pozicije. Odluka o otvaranju novih poglavlja ovog puta prošla je bez uslovljavanja zbog nekih bilateralnih pitanja između Srbije i drugih zemalja članica.

Diplomatski izvori Tanjuga u Briselu navode da je jedino pozicija Velike Britanije oko otvaranja novih poglavlja sa Srbijom kasnila zbog unutrašnjepolitičkih procedura i formiranja vlade u toj zemlji. Odlučujući je bio izvještaj Evropske komisije o stanju vladavine zakona i, uz pojedine zamjerke, zadovoljavajući napredak neophodan za otvaranje poglavlja.

Poglavlje 7, između ostalog, omogućava bolju zaštitu autorskih prava, jasnija pravila konkurencije. Poglavlje 29 o carinskoj uniji ima za cilj skraćivanje procedura i carinskih postupaka i troškova.

(Vijesti.ba)

Komentari

komentara