menu Naslovna chevron_right
BiHVijesti

Srbin iz Banje Luke 27 godina čuvao Kur’an iz srušene vrbanjske džamije

Urednik | 15. Avgusta 2019.
Srbin iz Banje Luke, koji je želio biti anoniman, svih 27 godina čuvao je ovaj primjerak Kur'ana koji je pronašao nakon rušenja vrbanjske džamije 1993. godine. Na Kurban-bajram vratio ga je Admiru Čavki, koji također živi u Vrbanji.

“Spletom niza okolnosti ova časna knjiga je došla u ruke Banjalučanina koji ju je sve ove godine čuvao u svom domu. Ovo je ujedno jedini pisani trag koji je preživio rušenje džamije 1993. godine”, istakao je Čavka.

Zbog toga, dodaje on, sačuvani Kur’an ima krucijalnu vrijednost za džemat u Vrbanji, odnosno za sve one koji vjeruju u dobra djela.

“Bolji poklon povodom Kurban-bajrama nismo mogli dobiti. U svakom zlu vremenu postoji oni koji drugačije razmišljaju. Počastvovan sam činjenicom da je vraćen upravo u moje ruke”, kazao je Čavka.

Ovaj gest posebno je dirnuo mnoge vjernike jer pokazuje da i u najgorim vremenima ima dobrih ljudi koji vole svoje i poštuju tuđe.

Nedavno je slična priča stigla iz Foče gdje je jedna žena pravoslavne vjeroispovijesti 27 godina čuvala Kur'an iz Aladže i potom ga vratila džamiji.

“Danas je izražena nada da ovaj primjer neće biti usamljen, jer on svjedoči o toleranciji i suživotu koji su oduvijek krasili prostore ove zemlje. Ovo je dokaz da možemo živjeti zajedno i da se ne gledamo sa mržnjom”, istakao je Čavka.

Radio Bet / Izvor: Klix.ba

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset