Srebrenik pod videonadzorom, sigurnost građana na višem nivou

392

Kao rezultat međusobne saradnje Općine Srebrenik i Policijske stanice Srebrenik u sklopu projekta „Rad policije u zajednici“ na području općine Srebrenik odnedavno je instaliran određeni broj nadzornih kamera visoke rezolucije, koje su postavljene na veće raskrsnice u gradu, te na ulaz i izlaz s općinskog područja Srebrenika u mjestima Previle i Ormanica.

Kamere su sa vrhunskim kvalitetom slike i mogu snimati, zaustaviti i vraćati pregled snimka, što je posebno bitno u slučajevima kada se npr. vozilo kreće brzinom više od 100km/h, gdje je moguće uočiti marku, vrstu, boju vozila, kao i registarske tablice. Svaka kamera je spojena optičkim kablom, tako da iste imaju tzv. “back up” napajanje i snimanje, što znači da svaka kamera ima rezervno napajanje i da radi-snima i kada ne radi javna rasvjeta sa koje se inače napajaju tokom noći.

Nakon što je Općina Srebrenik zvanično završila ovaj projekat, simboličnog naziva “Srebrenik – grad sigurnog odrastanja” video nadzor je, postupajući po Odluci Općinskog vijeća općine Srebrenik, instaliran u prostorijama Policijske stanice Srebrenik, tako da policijski službenici imaju mogućnost 24-satnog praćenja i nadzora nad video kamerama.

Značajno je istaći da su na svim lokacijama gdje se nalaze video kamere, vidno istaknuti znakovi obavještenja za građane da nailaze na zonu koja je pod video nadzorom.

 

 

 

(MUPTK)

Komentari

komentara