Srednjoškolci obilježavaju Socijalni dan u Gradačcu: Školske klupe danas mijenjaju radnim mjestima

266

Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini (ASuBiH) treći put zaredom organizuje projekat pod nazivom ” Socijalni dan” koji će se implementirati danas u preko 40 lokalnih zajednica širom Bosne i Hercegovine.

“Socijalni dan” je projekat koji srednjoškolcima, daje priliku da zamjene školske klupe radnim mjestima.
Na ovaj način srednjoškolci stiču prvo radno iskustvo i pruža im se prilika da osjete situaciju na tržištu rada. 

Socijalni dan biti će obilježen i u Gradačcu, a Nerma Džaferović PR menadžer projekta, istakla je kako je ponosna što je Gradačac i ove godine uspio skupiti 108 radnih mjesta.

” Nije teško bilo izlobirati 108 radnih mjesta ove godine, a time smo postali grad koji je najuspješnije odradio ovaj projekat u BiH. Lobirali smo u skoro svim firmama u gradu, kao i manjim poslovnicama u centru grada. Poslodavci su nam izašli u susret i otvorili nam svoja vrata, upravo iz tog razloga želimo im se zahvaliti ovim putem”, istakla je Nerma.

Sav novac koji se prikupi od ovoga projekta, iskoristiti će se za financiranje projekata za koje srednjoškolci apliciraju.

“Srednjoškolci imaju priliku da uoče problem u svojoj lokalnoj zajednici i da napišu projekat kako bi ga pokušali riješiti, a samim time dobijaju i  poslodavci koji nam omogućavaju radna mjesta, s obzirom da oni sami ulažu u lokalnu zajednicu rekla je Nerma.

Socijalni dan je projekat koji provode mnoge omladinske organizacije u Evropi kao što je Italija,
Njemačka, Danska, Srbija, Belgija, Norveška i sl. Zarađeni novac doniraju najčešće u svrhe
financiranja projekata za mlade u nerazvijenim zemljama.

Radio Bet

 

 

 

 

 

 

Komentari

komentara