menu Naslovna chevron_right
IzdvojenoVijesti

Sretan Vaskrs

Urednik | 28. Aprila 2019.

Srpska pravoslavna crkva proslavlja najveći hrišćanski praznik – Vaskrs, kojim se slavi vaskrsenje Isusa Hrista iz mrtvih i koji predstavlja suštinu hrišćanske vjere.

Činom stradanja na krstu, bezgrešni Hrist prima na sebe grijehe cijelog ljudskog roda, a potom i činom vaskrsenja on pobjeđuje smrt koja je posljedica grijeha, uz istovremeno obećanje vaskrsenja svim ljudima.

Bez Vaskrsa hrišćansko vjerovanje ne bi imalo nikavog smisla. Vaskrs je praznik pobjede života nad smrću, dobra nad zlom.

Proslavu Vaskrsa, kojoj je prethodila priprema višenedjeljnim postom, pravoslavni vjernici najprije počinju u hramovima, okupljeni u zajednici na Svetoj liturgiji, čiji vrhunac predstavlja pričešćivanje – sjedinjenje sa Bogom.

Vaskrs se slavi tri dana, tokom kojih se pravoslavci pozdravljaju sa “Hristos vaskrse”, uz otpozdrav “Vaistinu vaskrse”.

Vaskrsenje Isusa Hrista, najstariji je hrišćanski praznik i praznuje se još od prvih vremena hrišćanstva. Glavni je pokretni praznik i na osnovu njegovog datuma određuje se kada će pasti drugi pokretni vjerski praznici.

Isus Hrist, došao je u ovozemaljski život da bi svojom žrtvom na krstu spasio sav ljudski rod od grijeha, da bi, potom, vaskrsenjem iz mrtvih pobijedio smrt koja je nastala kao posljedica grijeha.

Raspet je na brdu Golgota (što znači kosturnica), na mjestu gdje je sahranjen prvi čovjek – Adam. Dok su ga razapinjali, Hrist je zamolio Boga da oprosti njegovim mučiteljima.

Sveta jevanđelja navode da je u rano nedjeljno jutro Hristov grob obasjala jaka svjetlost, od čije su jačine popadali stražari koji su čuvali grob, ogromna kamena ploča – koja je bila stavljena na ulaz u grob – pokrenula se i Sin Božiji je vaskrsao.

“Iskrena je moja želja da radost praznika ispuni vaša srca i vaše duše i da bar na momente zaboravimo na sve poteškoće ovog privremenog života, da sa najbližima podijelimo radost  koju ovaj praznik nosi. Proslavljajući vaskrsnog Gospoda, svima vama dragi moji parohijani, čestitam ovaj praznik, sa pozdravom kojim se vječno uništava zlo ovog svijeta, Hristos vaskrse, zaista vaskrse” 

Rekao je za Radio Bet, protojerej stavrofor Vojko Stevanović, sveštenik u hramu svetog Ilije proroka u Gradačcu.

Vjerski program posvećen našim slušateljima pravoslavne vjeroispovijesti, možete pratiti danas u 10:00 h.

 

 

Sretan Vaskrs, želi vam Bet radio!

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset