menu Naslovna chevron_right
Crna hronikaRegija i Svijet

Srpski srednjoškolci se hvale drogiranjem tokom časova i pred policijom

Urednik | 2. Februara 2018.

Srednjoškolci u Srbiji se drogiraju u školi tokom časova i pred policijom, a potom se slikaju i fotografijama hvale na Instagram nalogu “Droga Srbija”. MUP Srbije zato je pokrenuo predistragu, a policija intenzivno radi na otkrivanju osoba sa fotografija, kao i administratora naloga.

Nalog je ugašen čim je priča stigla do medija, ali čitava javnost i dalje se pita – šta je sljedeće i može li gore.

Vrijeđanju nastavnika, brutalnom nasilju nad vršnjacima, snimanju batinanja drugara i postavljanju takvih klipova na internetu, pridružio se ovih dana još jedan, novi i luđi “izazov” srednjoškolaca u Srbiji. Instagram nalog “Droga Srbija”, na kom je više desetina maloljetnika ponosno postavilo “hrabre” fotografije sa drogom u školi, učionici, pored policijskog auta, za tren je prikupio više od 1.000 pratilaca.

“Utrkivanje djece na “Instagramu” ko ima bolju sliku sa drogom, mudar je marketinški potez narko-dilera”, kaže kriminolog Zlatko Nikolić.

Oni, istakao je, stoje iza grupe “Droga Srbije” i poručuju vršnjacima ove djece da je droga u redu, da je to normalno, i zabavno. Iskoristili su magareće godine i dječiji inat, protiv roditelja, škole, sistema.

Da su mladi vaspitno ozbiljno zapušteni, tvrdi i predsjednik Foruma srednjih stručnih škola u Beogradu Milorad Antić. On kaže da u svakom razredu od dvoje do četvoro učenika konzumira drogu i radi za dilere.

“Nije tajna da je droga dostupna u krugu škola. A opšte je poznato da za nagradu ili drogu, đaci rasturaju narkotike umjesto dilera. Sve se gura pod tepih, da se ne odbiju novi đaci pri upisu i ne kvari ugled ustanove”, naglasio je.

Prošle godine je 145 mladih u Srbiji, od 16 do 30 godina, bilo na liječenju zbog zavisnosti od heroina, trodona i metadona.

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset